Itt az orvosság a lánctartozásokra

A fővállalkozók és alvállalkozók átláthatatlan sorában eddig egy építőipari cég nemfizetése is dominóként döntötte be a többit, ez most véget érhet.

VZ
2014. 03. 24. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lánctartozás problémáját egy vállalkozó korábban úgy jellemezte, hogy projektcégek százai alakulnak, amelyeknek alkalmazottjaik nincsenek, de elviszik a nagyberuházásokat.

Az építőipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH korábbi jelentése szerint; az épületek építési volumene 4,1, az egyéb építmények építése – a vasúti felújítási és az útépítési munkáknak köszönhetően – 34,4 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

Az Eurostat februári adatai szerint pedig 2013 decemberében éves összevetésben az unión belül a magyar építőipar nőtt a legnagyobbat, 11,5 százalékot. Az építőipar teljesítménye 2005 óta először nőtt tavaly.

Ezek a projektcégek újabb és újabb alvállalkozókat bíznak meg, s mire a végén a tényleges munkát egy alvállalkozó elvégzi, az szinte soha nem kapja meg a pénzét vagy annak egy részét.

A Kossuth rádió egyik hallgatója a lánctartozások felszámolásával kapcsolatos javaslatát megírta a G7 című műsornak, s levelét elküldte a Nemzetgazdasági Minisztériumba is. Salgó Román úgy véli, a fővállalkozó bankjánál a szerződés teljesítése után azonnali beszedési eljárással rögtön az alvállalkozó bankjához kellene kerülnie az őt megillető pénznek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a műsorban elmondta: lánctartozás egy pillanat alatt ki tud alakulni, ha valaki a rendszerben fizetésképtelenné válik. 2013. június elejével lépett hatályba az a kormányrendelet, amely hosszú egyeztetés után egy úgynevezett Teljesítésigazolási Szakértői Szervet alakított ki. A szervezet dolga, hogy a tervezési, építési, kivitelezési szerződés teljesítéséből fakadó következményeket vizsgálja és értékelje.

Van remény arra, hogy ezzel az intézkedésekkel a lánctartozások mértéke csökkenjen, mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.