Itt volt az ideje, hogy a szolgáltatók visszavegyenek a profitból

Van tere annak, hogy az idénre tervezett három rezsicsökkentő lépés is megvalósuljon – jelentette ki Varga.

WA
2014. 03. 22. 21:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter szombaton a Hír TV P8 című műsorában úgy fogalmazott: „annak a csapatnak volt nyolc éve. Látjuk, hogy ugyanazok a szereplők vannak, mint akik 2010-ig elrontották. ( ) Nekik volt nyolc évük, mi négy év alatt eddig jutottunk el” – mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: az emberek mérlegre tudják tenni, melyik időszakban vettek el tőlük egyhavi nyugdíjat, melyik időszakban vették el a közszférában dolgozók egyhavi fizetését, vagy mikor szűkítették a családi pótlékot és zártak be vasúti mellékvonalakat.

A miniszter kiemelte, hogy az államadósság nemcsak csökkent az utóbbi négy évben – a 2010-es 83-ról 79 százalékra –, hanem az adósság szerkezete is átalakult, és 41 százalékra csökkent a devizaadósság aránya. Ahhoz, hogy az idén a lejáró adósság egy részét visszafizesse Magyarország, egy részét pedig megújítsa, az év elején részben devizaforrást von be, és ebből finanszírozza az esztendő további részében felmerülő adósságokat, másrészt a forintpiacokról is nagyobb arányban vonnak be forrást – fejtette ki Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy az Államadósság-kezelő Központ hárommilliárd dollár összegben bocsátott ki 5 és 10 éves futamidejű kötvényt március 18-án.

Az adósság növekedése tehát megállt, emellett pedig az állami vagyon is gyarapodott – elég csak a gáztározókra vagy a Mol-részvények visszavásárlására gondolni –, a gazdaság elkezdett növekedni, Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt, és a kormány tartósan 3 százalék alatt tartotta az államháztartási hiányt – sorolta a főbb eredményeket a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy a közmunkások magasabb bért kapjanak a következő ciklusban, azt felelte: az a két alapvetés, miszerint a közmunkásoknak a segélynél magasabb, de a piaci minimálbérnél alacsonyabb bért kell kapniuk, nem fog változni, és reményei szerint a képzéseknek köszönhetően nő a piaci alapon munkát találók aránya a közfoglalkoztatásban részt vevők között.

Arra a kérdésre, hogy a minimálbér emelésére lát-e további reális lehetőséget, a miniszter kiemelte: ez a kormány volt az első, amely 100 ezer forint fölé vitte a minimálbért, és az a helyes, ha ez a bér tovább nő. Varga Mihály szerint Magyarországnak nem az alacsony bérekkel, hanem az infrastruktúrával, a szolgáltatásokkal, a képzett munkaerővel kell versenyképesnek lennie.

Az adórendszer jövőbeli alapvetéseiről azt mondta: olyan tisztességes adószintet kell megállapítani, amely garantálja, hogy az állam a feladatait el tudja látni. Szavai szerint a hangsúly továbbra is a fogyasztási típusú adók felé tolódna el.

Megismételte, hogy jelenleg nem látszik az a forrás, amellyel egy egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó által okozott, mintegy 500 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést pótolni lehetne. Varga Mihály hozzáfűzte: legkorábban 2014 őszén lesz arra lehetőség, hogy erről érdemi vita kezdődjön.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: számít arra, hogy Brüsszel meg fogja támadni a rezsicsökkentést. Varga Mihály kiemelte, hogy tavaly 2,5 millió magyar ember foglalt állást aláírásával a rezsicsökkentés mellett, és a szocialista kormányok több mint 30 áremelése után itt volt az ideje annak, hogy visszavegyenek a szolgáltatók a profitokból.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaszolgáltató cégek közgyűlései alapján úgy tűnik, „mintha nem is történt volna rezsicsökkenés”, mivel a cégek ugyanannyi vagy egyes esetekben magasabb osztalékokat fizetnek ki, mint egy vagy két éve. Ezek alapján van tere annak, hogy az idénre tervezett három rezsicsökkentő lépés is megvalósuljon – jelentette ki Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.