Izmosabb, ellenállóbb lett a magyar gazdaság

Sokat csökkent az ország sérülékenysége az utóbbi években, az MNB szerint tovább mérséklődhet a külső adósság.

VZ
2014. 03. 04. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybanki szakértők szerint az elmúlt évek egyik legfontosabb sikere, hogy Magyarország külső egyensúlyi mutatói a válság óta eltelt években jelentősen javultak, ami a folyó fizetési mérleg masszív többletében és a külső adósságráták jelentős csökkenésében is tükröződött. A bruttó, rövid lejáratú külső adósság mintegy 30 százalékkal mérséklődött a 2011 és 2013 közötti időszakban, tehát ezen mutató alapján is számottevően mérséklődött az ország sérülékenysége.

A Fidesz szerint Magyarország államadóssága a Gyurcsány-koalíció alkalmatlanságát bizonyítja, hiszen az azért magas, mert a Gyurcsány-kormány eladósította, tönkretette az országot. A Fidesz sajtóirodájának közleménye szerint a Gyurcsány-kormány eladósította, tönkretette és csaknem Görögország sorsára juttatta az országot. Kormányzásuk alatt az államadósság a GDP 53 százalékáról 83 százalékára nőtt, ezen belül a devizaadósság 25-ről 47 százalékra emelkedett.

Csávás Csaba és Koroknai Péter kifejti: Magyarország külső egyensúlyi mutatói a válság óta eltelt években jelentősen javultak, a nettó (tulajdonosi hitelek nélkül számított) külső adósság a válság óta mérséklődik, és 2013 harmadik negyedévében – a 2009–10 környékén csúcspontot jelentő 60 százalék feletti értékről – a bruttó hazai termék (GDP) 40 százaléka alá csökkent.

A nettó külső adósság csökkenése 2012-től gyorsult fel. A válság kitörése után a gazdasági visszaesés, illetve a forint árfolyamának gyengesége miatt átárazódó devizaadósság gátolta az adósságráta nagyobb mértékű csökkenését.

A korábbi években a GDP 2 százaléka körül stagnáló külső finanszírozási képesség 2012-től jelentősebb mértékben, 6 százalék fölé nőtt, amivel párhuzamosan a nettó külső adósság csökkenése is felgyorsult, és így a kedvező folyamat immár látványossá vált. Ez a dinamika nemzetközi összehasonlításban is kedvezőnek tekinthető – hangsúlyozzák a jegybanki szakértők.

Az ország bruttó külső adóssága a javuló külső finanszírozási folyamatokkal összhangban a nettó mutatóhoz hasonlóan, ugyancsak jelentősen csökkent, a 2010 közepi GDP-arányos 120 százalékos szintről 2013 harmadik negyedévére a GDP 90 százaléka alá.

„Előrejelzéseink alapján 2014–15-ben a külső sérülékenység további csökkenése várható. Magyarország folyó fizetési mérleg többlete, és így külső finanszírozási képessége a következő években igen magas szinten stabilizálódhat” – áll a tanulmányban. A szakértők hozzáfűzik: „ez azt jelenti, hogy továbbra is a külföldi hitelek folytatódó visszafizetésére számítunk”.

Ez a folyamat azt vetíti előre, hogy folytatódhat a magyar gazdaság egyensúlyi alkalmazkodása, és ezzel párhuzamosan a nettó és bruttó külső adósságráták mérséklődése.

A bruttó külső adósság csökkenése magával hozhatja az eredeti futamidő szerinti rövid külső adósság mérséklődését is, míg a teljes rövid külső adósság alakulását a korábban kibocsátott adósságok lejáratai is jelentős mértékben befolyásolják. A rendelkezésükre álló adatok alapján 2014 végéig – egy 2014 elején várt átmeneti emelkedést követően – a rövidülő adósság is tovább mérséklődhet. Így a folyó fizetési mérleg többlete mellett a – rövid és teljes – külső adósságállományok is az ország külső sérülékenységének további mérséklődését vetítik előre.

A szakértők hozzáfűzik: mint minden előrejelzésnél, itt is vannak kockázatok, de alapforgatókönyvük szerint a külső sérülékenység javulása és az egyensúlyi mutatók teljes körű helyreállása a következő időszakban minden dimenzió mentén folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.