Jelentősen csökkent az álláskeresők száma

Tolna megyében a nyilvántartott álláskeresők száma egyharmadával csökkent egy év alatt – derül ki a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának elemzéséből.

NT
2014. 03. 10. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok szerint januárban az egy évvel korábbi állapothoz képest 31,3 százalékkal voltak kevesebben, ugyanakkor decemberhez képest 1,3 százalékkal több volt a számuk.

A szervezet honlapján közzétett munkaerő-piaci elemzés szerint január 20-án 10 883 ember szerepelt a munkaügyi központ nyilvántartásában, 135 fővel több az előző havi létszámnál, a 2013. januári létszámnál viszont 4968 fővel alacsonyabb. A kedvező adatok a 2013. novemberben indult nagy volumenű, téli átmeneti közfoglalkoztatás eredményeit tükrözik – jelezték az elemzésben.

Az év első hónapjában Tolna megye gazdaságilag aktív népességének 11,6 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, miközben a relatív mutató országosan 10 százalék volt.

A munkaügyi szerv elemzésében azt is megjegyzi: Tolna megyében az aktív népesség száma egy év alatt három százalékkal, 96 564 főről 93 649 főre csökkent, ami jelentősen növeli az álláskeresők aktív népességhez viszonyított arányát.

A regisztráltak jelentős része továbbra is legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzett. Januári 41,9 százalékos arányuk ugyanakkor 2,8 százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál, jórészt annak köszönhetően, hogy az alacsony iskolai végzettségűek közül többen jutottak munkához a közfoglalkoztatásban.

A decemberi és a januári zárónap között a munkáltatók Tolna megyében 424 főre jelentettek be munkaerőigényt, ebből 216 főt közfoglalkoztatási program keretében kerestek.

Az elemzésben arra is kitérnek, hogy a foglalkoztatók 172 álláshelyhez nem igényeltek állami támogatást; decemberben 99-cel kevesebb, egy évvel korábban 74-gyel több piaci álláshely volt a kínálatban.

A feldolgozóiparból – a textil-, ruházat-, bőr- és bőrtermékgyártás területéről – százfős munkaerőigényt jelentettek be, a kereskedelmi és a gépjárműjavító ágazatból 23, az adminisztratív területről pedig 14 főt kerestek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.