Jelentősen nőttek a keresetek januárban

A munkát terhelő adók csökkentése, a januári nullaszázalékos infláció, valamint a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulat is jótékony hatással volt a bérekre.

KG
2014. 03. 21. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közfoglalkoztatottakkal együtt 0,9 százalékos volt a bruttó keresetek éves növekedése. A vállalkozásoknál a rendszeres bruttó keresetek 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a decemberi 3,3 százalékos növekedés után. Januárban 0 százalékos volt az éves infláció, így az a ritka eset állt elő, hogy a reálkeresetek a bruttó és a nettó bérekkel azonos mértékben változtak, a családi adókedvezmény hatását figyelmen kívül hagyva.

Az újabb reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését és ezen keresztül a gazdaság bővülését – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány intézkedéseinek, úgymint a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, a januári nullaszázalékos inflációnak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak meghatározó szerepe van a reálbér növekedésében – teszik hozzá.

Magyarországnak idén és jövőre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottság kedden közzétett gazdasági előrejelzésében.

 

2013

 

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január–decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot.

A tárca kiemeli, hogy a versenyszférában a nettó keresetek 4,4 százalékkal, a közszférában – a közfoglalkoztatottak nélkül – 8,6 százalékkal növekedtek januárban az előző év első hónapjához képest. A reálbérek mindkét szektorban tovább emelkedtek, nemzetgazdasági szinten pedig 6 százalékos reálbér-növekedés tapasztalható az elsődleges munkaerőpiacon. Amennyiben a közfoglalkoztatottakat is beleszámítjuk, a januári reálbér-emelkedés 0,9 százalékos nemzetgazdasági szinten.

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 226 600 forint volt a nemzetgazdaságban, ez 0,9 százalékkal magasabb az előző évi adathoz viszonyítva. A nettó bér – amely 148 500 forintot tett ki – szintén 0,9 százalékkal emelkedett 2013 januárjához képest a kibővült családi kedvezmény nélkül számolva. A közfoglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 78 500 forint volt januárban. Kiemelendő, hogy a sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatására egy év alatt 36 ezerrel, azaz 2 százalékkal nőtt a versenyszféra létszáma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál – áll a közleményben.

A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, továbbá hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. A nemrégiben megjelent kiemelkedő ipari termelési, beruházási adatok is alátámasztják, hogy a kormány által kitűzött növekedési cél 2014-ben is tartható lesz – közölte az NGM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.