Kalózok nyomában az adóhatóság

Milliárdos veszteséget okoz hazánkban is a költségvetésnek a filmek és a zeneszámok jogtalan terjesztése.

Jakubász Tamás
2014. 03. 11. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas kár, fiktív céges bankszámlák, sajátos pénzmosási rendszer, több törvényellenesen üzemeltetett internetes oldal és számos nagy teljesítményű számítógép – ezek a legfontosabb részletei azon bűnesetek egyikének, amelyet tavaly leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt egysége. Ez a nyomozócsoport – egyebek mellett – feladatul kapta az olyan illegális hálózatok tettenérését, amelyek filmek, zenék, számítógépes programok és más alkotások jogsértő megszerzéséből, közzétételéből igyekeznek busás haszonra szert tenni. Havonta akár sokmilliós profit is ütheti a bűnös tevékenységet folytatók markát.

A filmeket, zenéket, más szóval a védett tartalmakat többféleképpen is igyekeznek eljuttatni a fogyasztókhoz. A megoldások mindegyikében közös, hogy a folyamat jogszerűtlen, s kárt okoz a művésznek, a gyártónak és persze az államnak. Manapság – mint azt a pénzügyi nyomozóktól megtudtuk – egyre ritkábban találkozni az utcán, az aluljárókban vagy éppen a piacokon hamis CD-kkel, DVD-kkel.

A köztéri árusítás nem véletlenül szorul vissza: mind többen az internetről szerzik be a filmeket, a zeneszámokat, így a különféle adathordozók vásárlása sokaknál már szóba sem kerül. Elvétve még akad olyan internetes hirdetés, amelynek feladói adathordozón kínálnak különböző filmekből, zenei albumokból álló csomagokat az érdeklődőknek. Egy időben sokkal gyakoribb volt, hogy a reklám azt tudatta: ha valaki sms-t küld, belépést nyer olyan internetes oldalra, amelyről zenék, filmek tömegét szerezheti meg. – A megoldások persze jogsértők – tették hozzá a NAV-nál.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.