Kína nem tervezi feladni az őrült növekedést

A tavalyi 7,7 százalékos bővülés után Kína az elmúlt évekhez hasonlóan 2014-re is 7,5 százalék körüli gazdasági növekedést tervez.

LM
2014. 03. 05. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év céljaiban a főbb mutatókat illetően nincsenek nagyobb változások: tízmillió új városi munkahely teremtése, a városi regisztrált munkanélküliség 4,6 százalék alatt tartása, az infláció tervszáma pedig 3,5 százalék körüli. Elhangzott, a kormány a személyi jövedelmek a gazdaság bővülésével arányos növekedését szeretné elérni.

A Li Ko-csiang miniszterelnök által ismertetett dokumentum szerint a világgazdaság továbbra is bizonytalansággal, a stabilitást veszélyeztető tényezőkkel terhelt, s az egyes országok által végrehajtott makrogazdasági kiigazítások új nehézségek és kihívások elé állították a feltörekvő gazdaságokat.

Azt is bejelentették, hogy az idén 12,2 százalékkal 808,2 milliárd jüanra (mintegy 132 milliárd dollár, 30 ezer milliárd forint) akarja növelni védelmi kiadásait. Ugyanakkor Kína sem örülhet felhőtlenül, a „csodálatos” adatok mögött komoly társadalmi feszültségek húzódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.