Külkereskedelem: jobban teljesít, mint gondolták

Felülmúlta a várakozásokat a januári külkereskedelmi többlet, de kétséges, hogy meghaladhatja-e az idei többlet a tavalyit.

BuL
2014. 03. 12. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH közlése szerint januárban 2,8 százalékkal nőtt a magyar kivitel euróban számolt értéke a múlt év azonos hónapjához képest, az import 0,1 százalékkal csökkent. Az exporttöbblet 461 millió euró volt, 188 millió euróval nagyobb a tavaly januárinál.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kiemelte: a várakozásoknál jóval több a januári külkereskedelmi többlet. A szakember szerint az import minimális visszaesése a belső kereslet, így a háztartások fogyasztásának és a beruházások élénkülésének ellenére következett be. A behozatal csökkenését feltehetőleg leginkább a javuló cserearányok, az alacsonyabb gáz- és áramimportárak, valamint az enyhe tél miatt visszaeső energiabehozatal okozták – közölte. Az elemző úgy véli, hogy az idén a külső, ezen belül is az európai kereslet várható javulása, valamint az érdemben felfutó autógyártás ellensúlyozhatja a belső kereslet élénküléséből valószínűsíthető importnövekedést. Így a külkereskedelmi többlet 7,5 milliárd euróra nőhet a tavalyi 7 milliárd euróról – hangsúlyozta. A magas külkereskedelmi többlet középtávon stabilizálhatja a forint árfolyamát, nem várható nagyobb mértékű gyengülés – tette hozzá Suppan Gergely.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a vártnál nagyobb januári külkereskedelmi többlet oka az export növekedése, illetve az import kisebb csökkenése. A szakértő úgy látja, hogy az alaphelyzet változatlan, továbbra is az autógyárak termelésének bővülése „húzza” az exportot. Az import viszont nem nőtt, ami arra utal, hogy a belső kereslet januárban nem emelkedett jelentősebb mértékben – mutatott rá. Az elemző szerint ha a lakossági fogyasztás és a beruházások beindulnak, akkor ebben az évben valószínűleg alacsonyabb lesz a külkereskedelmi mérleg többlete a tavalyinál, számottevő romlásra azonban nem számít. Az export az autógyárak miatt stabilan jól fog teljesíteni, így minden attól függ, hogy a belső kereslet mennyire indul be az idén – fogalmazott Nyeste Orsolya, hozzátéve, hogy a külkereskedelmi többlet csökkenése várhatóan lassú folyamat lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.