Leheletnyit emelkedtek a fogyasztói árak

Februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

PR
2014. 03. 11. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónap alatt – 2014. januárhoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,2 százalékkal drágultak. Nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs (1,6 százalék), a csokoládé, a kakaó (1,0 százalék), a tej (0,9 százalék), valamint a szalámi, a szárazkolbász, a sonka (0,8 százalék) ára. Csökkent azonban a cukor (2,8 százalék), az étolaj (1,5 százalék), a kenyér (0,7 százalék) és a baromfihús (0,6 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) drágultak egy hónap alatt, 0,6 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,5 százalékkal emelkedett. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (0,1százalék) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest. A ruházkodási cikkekért 1,2, a szolgáltatásokért 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

12 hónap alatt, 2013. februárhoz viszonyítva, az élelmiszerárak nem változtak. Ezen belül drágult többek között a sajt (10,5 százalék), a tej (8,9 százalék), a sertéshús (1,7 százalék), csökkent viszont a liszt (19,4 százalék), a cukor (14,4 százalék), az étolaj (12,6 százalék), a tojás (12,3 százalék) és a kenyér (3,4 százalék) ára. A legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (2,1 százalék), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedés díja 6,8 százalékkal csökkent.

Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,5 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,2, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3 százalék). Ezen belül a távfűtésért 13,0, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. februárhoz viszonyítva.

Az EU 28 tagországában 2014. januárban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,9 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. januárban. Cipruson és Görögországban csökkentek leginkább az árak (1,6 százalékkal és 1,4 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás (1,9 százalék) Finnországban és az Egyesült Királyságban következett be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.