Lehet, hogy a főúthálózat egészén fizetni kell majd

Németországban kiterjesztik a tehergépkocsikra kivetett úthasználati díjat.

NT
2014. 03. 25. 23:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden bejelentett döntés szerint 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell díjat fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában. A rendszer kiterjesztésétől évente legkevesebb 700 millió euró plusz bevételt várnak – mondta berlini tájékoztatóján Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért már 2005 óta fizetni kell a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után, és 2012-ben 1135 kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. A bevétel jelenleg évente 4,5 milliárd euró. A minisztérium tervei szerint 2018 közepére a főúthálózat egészére kiterjesztik a teherautók díjfizetési kötelezettségét.

A kormányzó konzervatívok és szociáldemokraták koalíciós megállapodása alapján az autópályák használatáért a külföldi autósoknak is fizetniük kell majd. A közlekedési minisztérium még a nyári szünet előtt bemutatja az őket terhelő sztrádahasználati díj bevezetésének tervét, és várhatóan már az idén megalkotják a rendszer elindításához szükséges jogszabályokat – mondta Alexander Dobrindt. Az új díjat 2016-tól szedik majd be a külföldi autósoktól – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.