Lekerült a bébiétel a polcokról

Határérték feletti rovarölőszer hatóanyag-maradékot mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat egy szlovák gyártó, a Novofruct által készített bébiételben.

PR
2014. 03. 04. 22:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TVE tájékoztatása szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás bébidesszertet – amely 5 hónapos kortól ajánlott – az Import Trade Hungary Kft. forgalmazza. A szóban forgó bébiételben a laboratóriumi vizsgálat egy növényvédőszer-hatóanyagot, etofenproxot mutatott ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, az 1,2,3,6-tetrahidroftálimid jelenlétét szintén kimutatták a szakemberek. Ez az összetevő túl volt ugyan a határértéken, ám hivatalosan még beleesett a mérési bizonytalansági tartományba.

A közlemény emlékeztet: a hatályos jogszabályok a bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból azonban nem tartalmazhatnak kilogrammonként 0,01 milligrammot meghaladó mennyiséget.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásárolta. A Nébih írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco, valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.

Az Ovko termékeit nem először kell levetetni a polcokról, 2010 tavaszán egy Tescóban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt – jegyzi meg a közlemény. A teszt különlegessége, hogy a vizsgálat költségeit a TVE adományként gyűjtötte össze a szimpatizánsai révén, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen vállalta tíz minta laboratóriumi vizsgálatát – tartalmazza a tájékoztatás.

Nemes Tibor, az Import Trade Hungary Kft. ügyvezető igazgatója MTI-hez kedden este eljuttatott közleményében úgy véli, a TVE célja, hogy lejárassa terméküket egy olyan jegyzőkönyv alapján, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz.

Nemes Tibor rámutatott: „az ügy furcsaságához tartozik, hogy nem történt meg az ellenmintavétel, ami a bizonyíthatóság egyik alapkövetelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született”. Hozzáfűzte, hogy cégük az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, amelyet a Nébih rendelkezésére bocsátottak. 2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikküket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem talált semmit a termékekben – jelezte.

Az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint a portál tudatos lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. „Nem adták meg számunkra azt a lehetőséget sem, hogy a véleményünket az ő cikkükkel egyszerre tegyük közzé” – írta. Megjegyezte: a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról, emellett olyan hatóanyagot is említenek (kaptán), amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki.

Az ügyben az Import Trade Hungary Kft. büntetőfeljelentést tesz hitelrontás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.