Magyarországnak jó híre van a világban

Cséfalvay Zoltán szerint az évtized végéig 56 ezerre kellene emelni a mostani 37 ezerről a kutatók számát Magyarországon.

KG
2014. 03. 18. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nők a Tudományban Egyesület és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös műhelykonferenciáján Cséfalvay Zoltán kiemelte: már a közeljövőben el kell érni, hogy minél több lány válassza a mérnöki, műszaki pályákat, a kutatói munkát mint életpályát.

Az NGM államtitkára kiemelte: a 2014–2020 közötti időszakban a kutatás-fejlesztésre, az innovációra az uniós forrásokból a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 800 milliárd forintot fordít a kormány.

A Nők a Tudományban Egyesület idén április 24-én harmadik alkalommal rendezi meg a „Lányok napja” programsorozatot, amelyben 9-10-11. évfolyamos fiatalok, elsősorban lányok számára mutatják be, mit jelenthetnek számukra olyan, a társadalmi szemlélet alapján „férfias” foglalkozások, mint a mérnök, az informatikus, vagy például a kutató fizikus.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: jelentősen átalakul a kutatói munka, a hagyományos, „fehér köpenyes” kutatói laboratóriumok szerepét átveszik a start-up cégek. Az akár a garázsokból induló, innovatív kisvállalkozások egyre jelentősebb szerepet játszanak a kutatásokban, a fejlesztő munkákban, ahol farmeres, „tornacipős lányok és fiúk” indítják útjukra innovatív találmányaikat – mondta.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképessége nagyban függ attól, mennyire tud bekapcsolódni az ország a világ tudományos, innovációs vérkeringésébe. Ehhez szükséges az, hogy jelentősen emelkedjen a magyar kutatók létszáma, a hazai kutatói bázis.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra: Magyarországnak továbbra is jó híre van a világban a K+F tevékenységek terén, ezt bizonyítja az is, hogy például az ismert multinacionális világcég, a GE a közelmúltban a termelőkapacitások mellé Magyarországra hozta K+F tevékenységét is.

Buka Ágnes, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgató-helyettese kiemelte: a kutatóközpontban mintegy 20 százalékot ér el a kutatónők aránya, ezt az arányt a jövőben jelentősen növelni szeretnék. Elmondta: a kutatói pálya és a magán- és családi élet összeegyeztethető, ez nem lehet akadálya, hogy a nők egyre nagyobb számban válasszák a mérnöki, kutatói életpályát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.