Manipuláció: nyolc bank ellen vizsgálódnak

Az egyik pénzintézet felháborodott, szerintük káros ez a „gyanúsítgatás”.

NT
2014. 03. 31. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálat alanya a két legnagyobb svájci pénzintézet, az UBS és a Credit Suisse, akárcsak a Zurich Cantonal Bank, a Julius Baer, valamint a külföldi JP Morgan Chase, a Citigroup, a Royal Bank of Scotland és a Barclays bank.

A versenyjogi hatóság hétfői nyilatkozata szerint „arra utaló jeleket találtak”, hogy a bankok bizalmas adatokat osztottak meg egymással, közös árazási mechanizmust használtak és összehangolták lépéseiket, hogy manipulálják a bankközi devizaárfolyamokat.

A svájci hatóság szerint ezeknek a lépéseknek valós hatásuk volt a nemzetközi devizakereskedelemre, és elképzelhető, hogy más pénzintézetek és kereskedők is érintettek az ügyben.

A Credit Suisse már reagált is a versenyjogi hatóság vádjaira. A pénzintézetet „elképesztette” a meggyanúsítás, amely a Credit Suisse szerint „nem helyénvaló és káros a jó hírnevükre”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.