Már rég nem vagyunk a hitelminősítők szerinti állapotban

A külföldi elemzők is egyre inkább látják a pozitív folyamatokat Magyarországon – mondta Varga Mihály.

MD
2014. 03. 30. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetett arra, hogy a három nagy hitelminősítő közül már kettő kedvezőbb adósminősítést adott Magyarországnak az elmúlt időszakban. A Standard&Poor’s (S&P) pénteken negatívról stabilra változtatta Magyarország hosszú lejáratú adósságbesorolási kilátásait, a Fitch pedig 2012 decemberében tette ugyanezt. Varga Mihály szerint a magyar gazdaság már rég nincs olyan állapotban, amit az eddigi hitelminősítői besorolások láttattak.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály úgy értékelte, hogy a piac beárazta Magyarországot, a piaci minősítések már az elmúlt hónapokban is kedvezőbbek voltak, mint a S&P hitelminősítői kilátása. Felidézte, hogy a magyar kormány nemrégiben devizakötvényt bocsátott ki, amelyet ötszörösen túljegyeztek a befektetők.

A miniszter kiemelte: a S&P azzal indokolta döntését, hogy a makrogazdaság alapjai kedvezően változtak, a hitelminősítő kedvező képet ad a magyar gazdaságról, a kormány munkájáról. Varga Mihály közölte, abban reménykedik, hogy a felminősítés szakasza következhet.

Az S&P indoklásában szerepel az is, hogy a magyar gazdasági növekedésben kedvezőbb időszak következhet, mint ahogyan azt korábban látták, 2014–2016 között a korábbi 1,3 helyett 1,8 százalékos gazdasági növekedést várnak. Megállapították, hogy 2014-től a magánszektor teljesítménye egyre nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez.

A S&P úgy látja, hogy a magyar külgazdasági és a folyófizetésimérleg-pozíciók is jól alakultak, tavaly 7 milliárd eurós többletet ért el a külgazdaság, és kedvezőbb lett a folyó fizetési mérleg, a belső adósság – mondta Varga Mihály, aki szerint az uniós források lehívása is javította a helyzetet.

Varga Mihály elmondta: a hitelminősítő közgazdászai azzal számolnak, hogy az államadósság a GDP 74 százalékára csökkenhet az év végére. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben ez a mutató 83 százalékon volt, most 79 százalékon áll.

A hitelminősítő értékelése szerint a hiány a GDP 3 százaléka alatt marad. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály megjegyezte: azon 11 uniós tagállam közé tartozik Magyarország, amely képes lesz a deficitet 3 százalék alatt tartani.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a monetáris tanács kedden kamatcsökkentő döntést hozott, ilyenkor általában gyengül az árfolyam. Ehhez képest már akkor is és a javuló minősítés után is erősödött a forint árfolyama.

Varga Mihály kiemelte: az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a hitelminősítők egyaránt az mondják, hogy a magángazdaság teljesítménye, az export, a belső fogyasztás húzza a magyar gazdasági növekedést.

Az IMF Magyarországra 2 százalékos gazdasági növekedést jósol az idei évre, és dicséri a végrehajtott munkaerő-piaci reformokat, a munkahelyteremtésre tett erőfeszítéseket, továbbá kedvezőnek tartja a gazdaság növekedésére indított hitelprogramokat – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.