Megaberuházás vette kezdetét Bonyhádon

Az ipari parkok szorosan illeszkednek a kormány fejlesztési koncepciójába.

KA
2014. 03. 27. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari parkok kiemelt szerepet töltenek be Magyarország újraiparosításában – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Bonyhádon, a város ipari parkjában épülő két új üzemcsarnok alapkőletétele alkalmából. Az ipari parkok szorosan illeszkednek a kormány fejlesztési koncepciójába, a kis- és középvállalkozások számára alkalmas és vonzó infrastrukturális környezetet kell biztosítani – tette hozzá Németh Lászlóné, aki a közel egymilliárd forintos beruházás alapkövét Potápi Árpád Jánossal (Fidesz–KDNP), Bonyhád polgármesterével együtt helyezte el ünnepélyesen.

A miniszter beszámolt arról, hogy Tolna megyében a 2007 és 2013 közötti európai uniós ciklusban a támogatott vállalkozásfejlesztési pályázatok több mint felét mikrovállalkozások és kkv-k nyújtották be, így 112 milliárd forint nagy része a legkisebb vállalkozásokhoz jutott el. Bonyhádra 127 pályázat keretében négymilliárd forintnyi forrás érkezett. Emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020 közötti uniós ciklusban a támogatások több mint 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a kormány, ami hét év alatt 4300 milliárd forint támogatást jelent a termelő szférának.

Szavai szerint 2010-ben sikerült elkerülni az ország pénzügyi összeomlását, bővül a gazdaság, nő a munkahelyek száma, csökkent az adósság, olcsóbb lett az energia és jóval alacsonyabb az infláció, az ország exportteljesítménye jelentősen nő. „Ezek az eredmények megerősítenek minket abban, hogy helyes úton indultunk el, és ezt az irányt a választópolgárok felhatalmazásával a következő ciklus során is tartani kívánjuk, tartani fogjuk” – tette hozzá.

Potápi Árpád János elmondta: az év végén záruló projekt keretében egy 2000 és egy 4000 négyzetméteres üzemcsarnok épül az ipari parkban, ahol most 11 vállalkozás 486 munkavállalót foglalkoztat. A két új üzem a 230 munkavállalón túl a következő három év alatt további 25 embernek ad munkát.

Bonyhád város nagy ipari hagyományokkal rendelkező térség központja. A bőrfeldolgozó és a fémfeldolgozó ipar is a térség legnagyobb foglalkoztatással bíró szektorai közé tartoznak. Az bőrfeldolgozó ágazat ugyanakkor jelentős átalakuláson ment át: a cipőipar fokozatosan leépült, és a bőrmegmunkálást alkalmazó egyéb innovatív üzletágak kezdtek felfelé ívelni. A jelentős beruházást igénylő ágazatok helyben maradása érdekében stratégiai megállapodás jött létre, melynek lényege, hogy a vállalkozások betelepülnek a Bonyhádi Ipari Park területére, és itt korszerű körülmények között végzik tevékenységüket.

A projekt keretein belül egy 2000 és egy 4000 négyzetméteres csarnok felépítésére kerül sor. A beruházás eredményeként a vállalatok versenyképesebbé válnak, és várhatóan a korábbi évek foglalkoztatási szintjét is meghaladóan vesznek majd részt a munkahelyteremtésben. Jelenleg az ipari parkban 11 vállalkozás működik, melyek 486 főt foglalkoztatnak. A bővítés jelentős munkahelyteremtést tesz lehetővé, már induláskor további két új vállalkozás fog betelepülni, melyek várhatóan további 230 fővel növelik az ott dolgozók létszámát. A projekt fenntartási időszakában a betelepülő vállalkozások további 25 fővel fogják növelni ezt a számot (3 év alatt évente 10-10, illetve 5 fővel). A beruházás építési része az alapozással kezdetét vette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.