Megvan a háttér a duális képzéshez

A német szakképzési módszernek immár a jogi és pénzügyi feltételei is adottak Magyarországon.

WL
2014. 03. 05. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cséfalvay Zoltán egy, a duális képzéssel kapcsolatos egyetértési megállapodást írt alá Dale A. Martinnal, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójával. Dale A. Martin hangsúlyozta: a diákok a tanműhelyben nemzetközileg versenyképes szaktudást, nyelvtudást, Siemens-minőséget és nemzetközi munkakultúrát tanulhatnak. A felújított és bővített műhelyt idén október 2-án adják át.

A Siemens tájékoztatása szerint jelenleg a tanműhelyben 2 évfolyamon 3 szakon több mint 40 diák tanul. A beruházás keretében az épületet kétszintessé alakítják, így az újonnan létrejövő Siemens Képzési Központ akár 130 diákot is fogadni tud majd.

Cséfalvay Zoltán kifejtette: a kormány már 2010 második felében elkezdte a német duális szakképzés kiépítését Magyarországon. A 2011-ben elfogadott szakképzési törvény megteremtette a jogi kereteket, finanszírozási oldalról pedig a szakképzési hozzájárulás rendszerének szabályozása biztosította a forrásokat. Sikeresen átalakult az Országos Képzési Jegyzék is. Hozzáfűzte, hogy a költségvetésből évente mintegy 50 milliárd forintot fordítanak szakképzésre.

A duális képzésnél nemcsak a jogi és pénzügyi keretek, hanem az infrastrukturális háttér erősítése is fontos, mert ez is segít a képzés kibővítésében – mondta Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy míg Németországban a cégek ötöde, Magyarországon csak 5 százaléka vesz részt a duális képzésben, vagyis Magyarországon is szélesíteni kell a képzésbe bekapcsolódó cégek számát, amit a kormány próbál is támogatni, és a cégek részéről is érdeklődés mutatkozik.

Cséfalvay Zoltán a jövőről elmondta: látszik, hogy a természettudományos felsőfokú oktatásnál is van igény a duális jellegű képzések megerősítésére, vagyis a következő lépés az lehet, hogy a felsőoktatásban a vállalatok igényeihez közel lévő területeken – a mérnöki és informatikai képzésben – is kialakítanak egy duális rendszert.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2014–2020-as európai uniós tervezési időszakban Magyarország összesen 7500 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre, ennek pedig 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre, amiből a jelenlegi számítások szerint csaknem 50 milliárd forint juthat közvetlenül a duális szakképzésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.