Munkáért költözne a csehek csaknem fele

Az elmúlt években egyre nőtt az arányuk az országban – derült ki egy felmérésből.

VZ
2014. 03. 05. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A STEM/MARK közvélemény-kutató intézet februári felmérése szerint az aktív cseh lakosság 45 százaléka lenne hajlandó elköltözni állandó lakhelyéről, hogy dolgozhasson. A leginkább – 62 százalék – a karrierjük elején álló fiatalok hajlandóak elhagyni eddigi lakhelyüket. Magasabb korral ez a hajlandóság jelentősen csökken. Az 50 éven felüliek körében már csak 25 százaléka lenne hajlandó a költözésre.

A megkérdezettek 20 százaléka csak Csehországon belül lenne hajlandó szükség esetén a költözésre, míg a megkérdezettek 25 százaléka költözne külföldre gond nélkül. Ők inkább a fiatalabb generációk képviselői. Közülük minden harmadik Európában szeretne maradni, míg kétharmad a világ más részeire is elmenne.

A STEM/MARK intézet kommentárjában megjegyzi: a felmérés eredményét, az emberek szóbeli nyilatkozatait az eddigi gyakorlat nem igen igazolja. Az utóbbi tíz év alatt a hozzáférhető adatok szerint mindössze a csehek 16 százaléka költözött el munka miatt állandó lakhelyéről. Szakértők szerint valószínűsíthető az is, hogy a mai, nagyobb mozgékonyságra való hajlandóság a nemzetközi gazdasági válság következménye is.

Az állandó lakhely elhagyása elleni leggyakoribb indokok, hogy megszakadnak az eddigi környezettel, a szűkebb családi és rokoni háttérrel való rendszeres kapcsolatok, a gyerekeknek iskolaváltásra van szükségük, illetve külföldre költözés esetén az idegen nyelv ismeretének hiánya.

A program elindítása, 2012 október eleje óta már több mint 1500-an vették igénybe a lakóhelyüktől távol dolgozók a lakhatási támogatását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten. Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban számos olyan programot indított el, amely a foglalkoztatás bővítését segíti. Ezek közül a lakóhelyüktől távol dolgozók lakhatási támogatása azok számára jelenthet megoldást, akik az ország határain belül szeretnének munkát találni, de ott, ahol laknak, nincs erre lehetőség.

Szerdára elkészült a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól, a kormány honlapján olvasható dokumentum egyebek mellett szabályozza a támogatás felhasználásának igazolási módját. A személyi jövedelemadó (szja) törvény lehetővé teszi, hogy a munkaadók – hitelintézet vagy pedig a kincstár útján, lakáscélra – adómentesen, vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak a munkavállalóiknak. Az idei változás az, hogy hitel törlesztéséhez is adható a támogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.