Negyvenezer hordóval kevesebb olajat termeltek az oroszok

Tonnában számolva a termelés 40,4 millióra apadt az előző havi 44,9 millióról.

MD
2014. 03. 02. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban februárban 57,78 milliárd köbméter földgázt termeltek ki. A kitermelés napi 2,06 milliárd köbméterre csökkent a januári napi 2,12 milliárdos átlagról. Oroszország a kitermelt olaj több mint 70 százalékát exportálja – 20 százalékban feldolgozott termékek formájában –, ezen belül kivitelének több mint 80 százaléka az Európai Unióban talál vevőre.

Az orosz földgáztermelés majdnem 30 százaléka jut exportra, és a kivitel közel 80 százaléka Európába kerül. Az olaj- és a földgázüzlet az orosz exportbevételek több mint 70 százalékát, a központi költségvetés bevételeinek több mint a felét termeli.

Más oldalról az Európai Unió olaj- és földgázimportjában 30-40 százalék között van Oroszország részaránya. Az orosz olaj és gáz az Európai Unió teljes elsődleges energiafelhasználásából 5-10 százaléknak a forrása az érintett országok statisztikái és szakmai felmérések szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.