Nem jár támogatás offshore cégeknek

Kizárná az állam a 2014–2020-as európai uniós pályázatokból az offshore-hátterű cégeket.

2014. 03. 01. 5:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálja az állam annak a lehetőségét, hogy az offshore-hátterű cégeket kizárja a 2014– 2020-as uniós programokból – nyilatkozta a lapnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Ismeretes, a múlt év végén a kormány 47 ezer, a 2007 és 2013 közötti pályázatokon nyertes cég tulajdonosi hátterét vizsgálta meg annak érdekében, hogy kiszűrje az offshore-gyanús vállalkozásokat.

Csepreghy Nándor szerint eddig 4000-5000 olyan vállalkozást találtak, amelyek tulajdonosi hátterének legalább negyedét nem lehetett közhiteles adatbázisok alapján azonosítani. Ezektől a cégektől az állam további dokumentumokat kért, a vizsgálat várhatóan március végén zárul le. A helyettes államtitkár szerint ha bebizonyosodik, hogy a nyertes cég tulajdonosai közt offshore vállalat is található, akkor a támogatást a kamatokkal együtt vissza kell fizetnie a magyar államnak, és ha sikerül megtalálni a megfelelő jogi formát, akkor ezek a  cégek a 2014–2020-as időszak uniós támogatásaira sem pályázhatnak.

Elmondta: a pályázati programok alapját képző partnerségi megállapodást a kabinet legutóbbi ülésén elfogadta, és a napokban elküldik az Európai Bizottságnak. Az államtitkár szerint a kormány és Brüsszel közti párbeszéd kapcsán bizonyos kérdésekben még hangsúlyeltolódásokra kerülhet sor, alapvető változásokra azonban már nem kell számítani. – A gazdaságfejlesztésre szánt összeg nagyságában, illetve az intézményrendszeri modellben már nem szeretnénk változást – hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az Európai Bizottság nemrég felkérte az európai támogatásokat auditáló főigazgatóságot, hogy vizsgálja meg az intézményrendszer átalakítását.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.