Nyáron minden megváltozik

Befejeződik a békéscsabai szennyvíztisztító építése 3,7 milliárd forintból.

NT
2014. 03. 24. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városban naponta nyolcezer köbméter szennyvíz termelődik, amelyet az új telepen az EU-előírásoknak megfelelően lehet tisztítani, így nem szennyezi az Élővíz-csatornát és a Kettős-Köröst, megszűnik a természetes folyóvizek környezeti terhelése.

Hanó Miklós (Fidesz), Békéscsaba alpolgármestere a beruházás jelentőségéről szólva kiemelte: Békéscsaba történetének egyik legnagyobb beruházása valósult meg az elmúlt években az Új Széchényi Terv keretében EU-támogatásból. Összesen 16 milliárd forintból teljeskörűen kiépült a csatornahálózat és a szennyvizet korszerű szennyvíztisztító fogadja.

A komplex fejlesztésnek köszönhetően javul a lakosság életminősége, csökken a környezetterhelés, megszűnik a belvízveszély, az alacsonyabb fekvésű városrészeken a talajvízszint egy méterrel lett alacsonyabb. A szennyvíztisztító-beruházás 3,7 milliárd forintból valósul meg, a költségek 84,4 százaléka EU-támogatás.

A szennyvíztisztító telep fejlesztésével és kivitelezésével megbízott Békéscsaba EHI-2010 Konzorcium részéről Bán Lajos projektvezető kiemelte: a rendszer kiváló tisztító hatásfokkal működik, a foszfortartalom a tisztított szennyvízben a kilencedrészére csökkent, a nitrogén mennyisége a hatodára.

A telepre beérkező szennyvíz 4,5 óra után kerül az Élővíz-csatornába, a rendszer óránként 2500 köbméter víz tisztítására alkalmas. A fejlesztés során összesen 30 új műtárgy létesül és szinte már valamennyi elkészült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.