Orbán: Érdemes továbbmenni ezen az úton

A kormányfő több mint figyelemre méltónak nevezte a turisztikai ágazat tavalyi eredményét.

WL
2014. 03. 10. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a három fő mutatót: a vendégszámot, a vendégéjszakákat, valamint a bevételeket tekintve is kiemelkedő teljesítményt ért el a turizmus az elmúlt évben. A 2013-as adatokat sorolva a miniszterelnök közölte: 8,8 millió vendég 22,8 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon és 166 milliárd forint volt a szállásdíjakból származó bevétel.

„Ahhoz képest, hogy egy olyan térségnek vagyunk részei – az európai kontinensnek –, amelyik egy súlyos gazdasági válságot él át, az ágazatnak ez a teljesítménye több mint figyelemre méltó” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a turizmus jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban a gazdaság teljesítménye növekedni tudott a 2012-es csökkenés után.

A nemzeti össztermékhez körülbelül 9,9 százalékkal járul hozzá a turizmus, ennek egy százalékos növelése reális célkitűzés a szakemberek szerint – mondta a miniszterelnök. Megjegyezte: „Ha 10-ről 11 százalékra fel tudnánk menni a következő négy évben, az szerintem szép eredmény lenne.”

Orbán Viktor siófoki adatokat említve, miszerint tavaly 250 ezer vendég több mint 650 ezer vendégéjszakát töltött a városban, ami 7,2 százalékos növekedés 2012-höz képest, azt mondta: „ezek az adatsorok önmagukban is impozánsak, (...) megerősítenek bennünket abban, hogy vannak dolgok, amit jól csinál a magyar turizmus, jól csinál a magyar turizmus-igazgatás és jól csinál a kormányzat, és úgy tűnik, hogy ezen az úton érdemes továbbmenni”.

A miniszterelnök a 2011-ben bevezetett SZÉP-kártyáról azt mondta, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Közölte: 23 ezer munkáltató 920 ezer dolgozójának ad SZÉP-kártyát. 2013 nyarán 544 ezren használták a SZÉP-kártyát, ez összességében 1 millió ember nyaralását, pihenését és egészségmegőrzését tette lehetővé – mondta Orbán Viktor.

A fejlesztésekről szólva arról tájékoztatott, hogy a legutolsó uniós, hétéves tervezési, költségvetési szakaszban 1132 turisztikai projekt kapott 290 milliárd forint támogatást. Hozzátette: a következő hét évben a turizmusra 250-300 milliárd forint közötti fejlesztési forrással számolnak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a munkaidő szabályozása, különösen a turisztikai ágazatban „folyamatosan vita tárgya”. Tapasztalata szerint a munkavállalókat sok esetben nem védi, hanem akadályozza a szabályozás. Ezért arra biztatta a turisztikai ágazat képviselőit, hogy ne csak a munkaadók, hanem a munkavállalók oldaláról is adjanak hangot annak, hogy szeretnének többet dolgozni és keresni. „Én száz százalékig vagyok partnere az ilyen típusú változásoknak, csak az iparágtól szeretném kapni a javaslatokat, hogy hogyan legyen” – mondta. Hozzátette, akkor akár az általános szabályokat is szívesen megváltoztatják, akár speciális turizmusra vonatkozó részszabályokat alkothatnak.

Orbán Viktor beszámolt a város polgármesterével folytatott megbeszélésről, melyen többek között Balázs Árpád (Fidesz–KDNP), az önkormányzat vezetője felvetette, hogy a város szeretne kaszinót. Orbán Viktor ezzel kapcsolatosan azt mondta, ezt megfontolják. Az is felvetődött, hogy a kis- és középvállalkozások számára biztosított pályázatok mellett legyenek nagyobb volumenű beruházásokat támogató forráslehetőségek. Továbbá arról is egyezkednek, hogy legyen egy méltó épülete az önkormányzatnak.

A kormányfő a fejlesztési lehetőségekről azt mondta, korábban a megyék erejét „leszívták” a nagy intézmények – iskola, kórház – működtetése. Ez változott, miután az állam az adóssággal együtt ezeket átvállalta, így a megyék felszabadultak e teher alól és a számukra biztosított külön keretből gazdálkodhatnak, amit a helyi feladatokhoz igazítva használhatnak fel. Ezen felül egy külön forrást biztosítanak a Balaton térségének a fejlesztéséhez – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, ehhez várják a helyi szakemberek javaslatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.