Óriási biznisz kisgyermekes anyákat foglalkoztatni

Lemaradnak a versenyben azok a cégek, amelyek nem hajlandók kisgyermekes anyákat alkalmazni.

BuL
2014. 03. 08. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég felmérése szerint a magyar vállalatok 79 százaléka egyetért azzal, hogy azok a cégek, amelyek nem alkalmaznak kisgyermekes anyákat, nagy lehetőséget szalasztanak el. A 98 ország több mint 19 ezer üzletemberének körében végzett felmérés cáfolta azt a hiedelmet, miszerint a munkaerő-piacra visszatérő nők képességei gyengék vagy elavultak. A magyar üzletemberek 67 százaléka szerint a dolgozó anyák értékes tudással és tapasztalattal rendelkeznek, amelyre szükség van a munkaerő-piacon.

A válaszadók szerint a rugalmas munkaidő, az otthonhoz közelebbi munkahely, a részmunkaidő és a videokonferencia lehetősége fontos szerepet játszanak abban, hogy minél több anya térhessen vissza a munkaerőpiacra.

A magyar válaszadók 76 százaléka szerint egyre több nő szeretne élni a távoli munkavégzés lehetőségével, és a megkérdezettek 32 százaléka látja úgy, hogy a nők egyre rövidebb ideig maradnak otthon szülés után. 43 százalék szerint az otthonhoz közeli munkahely az egyik fő motiváló tényező a nők számára, 60 százalék pedig úgy gondolja, hogy a részmunkaidős állás segítené az anyák visszatérését a munka világába.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik tanulmánya szerint a nők kimaradása a gazdasági életből akár a fejenkénti bruttó hazai termék (GDP) 27 százalékába is kerülhet bizonyos országok lakóinak – értékelte a felmérés eredményeit a közlemény szerint Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója. Hozzáfűzte: szintén kutatások bizonyítják, hogy nyereségesebbek azok a vállalatok, ahol több nő dolgozik. „Így hát eljött az ideje, hogy a vállalatok átgondolják munkamódszereiket, és jobban alkalmazkodjanak a dolgozó anyák igényeihez – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.