Rubik-kocka, az időtlen játék

A bűvös kocka feltalálásának 40. évfordulója alkalmából José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Rubik Ernővel ebédel.

SZN
2014. 03. 28. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kora délutáni munkaebéd témája, hogy miként lehet a műszaki, tudományos, mérnöki és matematikai pályákat vonzóbbá tenni a fiatalok számára. A bizottság által kiadott közlemény szerint megoldást találni a tartós munkanélküliség problémájára – különösen a fiatalok körében –, egyidejűleg feloldani azokat az eltéréseket, amelyek a munkaerőpiac elvárásai és a végzettségek között fennállnak, továbbá kiutat találni a szegénység csapdájából pont olyan, mint a Rubik-kocka kirakása. „Csüggesztő feladatnak tűnik, de a kitartás, a töretlen összpontosítás és a kreativitás meghozza gyümölcsét.”

A bizottság közleménye szerint Barroso időtlen játéknak nevezte a bűvös kockát, amely az európai találékonyság ikonikus jelképévé vált világszerte. „A Rubik-kocka az elképesztő összetettség, a győzedelmeskedő intelligencia, a kreativitás és az innováció legvégső megnyilvánulása\" – idézi a kommüniké a bizottság elnökét.

„Negyven év után ezen az évfordulón a tanulás és a játékosság, a kihívás és az érzelem, az elszántság és a jutalom kereszteződését ünnepeljük\" – fogalmazott a közlemény szerint Rubik Ernő.

Az ebéden Andrulla Vasziliu oktatásért és kultúráért felelős biztos, Máire Geoghegan-Quinn, a bizottság tudománypolitikájáért felelős tagja, Andor László foglalkoztatási és társadalmi befogadásért felelős biztos és Barroso tudományos főtanácsadója is részt vesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.