Sok a Kínából érkező veszélyes termék

A veszélyesnek ítélt termékek túlnyomó többsége, csaknem kétharmada továbbra is Kínából érkezik az Európai Unióba.

WL
2014. 03. 25. 22:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai tavaly 3,8 százalékkal több értesítést adtak le a rendszerben veszélyes termékek miatt, mint egy évvel korábban, összesen 2364 ilyen eset volt. A veszélyes termékek 64 százalékán szerepelt a made in China felirat.

A kifogásolt árucikkek fele a játékok és a ruházati cikkek, valamint a divatkiegészítők közül került ki. Az azonosított kockázatok a legtöbb esetben veszélyes vegyszereket jelentettek, illetve fulladás vagy testi sérülés veszélyét hordozták magukban. A bizottság erről szóló közleményében mérgező anyagokat tartalmazó tetoválótintáról is említést tesz.

A Rapexben az uniós tagállamok mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein is részt vesz. A rendszerben az országok fogyasztóvédelmi hatóságai jelzik, ha veszélyes terméket észlelnek, amely az egységes piacon bárhol felbukkanhat, ha egyszer már átjutott a határon.

A kedden közzétett adatokból az is kiderül, hogy a veszélyesnek ítélt termékek valamivel kevesebb mint tizede elektromos készülék volt, a több mint 2300 riasztás hét százaléka pedig valamilyen járműre vonatkozott.

Kína után az Európai Unióból és a valamivel bővebb Európai Gazdasági Térségből származik a legtöbb veszélyes termék. Ez összesen 30 országot jelent, ám ezek az összes bejelentett termék mintegy 15 százalékáért felelősek. A rendszerbe bekerült veszélyes termékek tizedének eredetét teljes homály fedi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.