Stratégiai megállapodást kötött az NGM

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ – mondta Komoróczki István.

TK
2014. 03. 03. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lobbiszervezetként működő platformnak azért fontos az NGM-mel való együttműködés, mivel a tárca képes befolyásolni a megújuló energiával kapcsolatos uniós jogalkotást – mondta Glattfelder Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke az aláírás alkalmával.

Komoróczki István kifejtette: a platformmal egy idő óta informális egyeztetést folytattak, ez most – a megállapodás aláírásával – formálissá válik. A gazdasági tárca eszköztárába tartozik az adópolitika is, amellyel befolyásolni lehet a megújuló energiák elterjedését, illetve az ilyen jellegű beruházásokat.

Amennyiben a választások után ez a kormány folytathatja a működését, megvalósítja a megújuló energiákkal kapcsolatos célkitűzéseit – tette hozzá az államtitkár.

Glattfelder Béla elmondta, hogy a platform már ilyen jellegű megállapodást kötött a Vidékfejlesztési, a Nemzeti Fejlesztési, valamint a Belügyminisztériummal is. Jelenleg a fejlesztési tárca hatáskörébe tartozik az energetika, és a belügyi tárca szabályozza az épületenergetikát.

A platform összefogja a megújuló energia valamennyi hazai szövetségét, a biogáztól a napenergiáig, de tagjuk a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) is. A megállapodás előnyös lehet a kkv-szektornak is, mivel ebben a körben a költségek jelentős hányadát adja az energia. A megújuló energia használatába történő befektetés egyrészt csökkenti a költségeket, másrészt munkahelyeket teremt – vélte az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.