Súlyos bírálatok érték, lemondott az elnök

Lemondott a ciprusi központi bank elnöke, Panikosz Demetriadesz, akit bírálatok értek az országot sújtó tavalyi pénzügyi válság kezelése miatt.

NT
2014. 03. 10. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ciprusi kormány közleménye szerint Nikosz Anasztasziadesz köztársasági elnök elfogadta a lemondást, egyben megköszönte Panikosz Demetriadesz munkáját, hogy segített elkerülni az ország államcsődjét és stabilizálni a ciprusi bankszektort.

A kormány közleményében nem szerepelt indoklás, hogy miért mondott le Demetriadesz, de az AP hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök és a központi bank elnöke korábban többször is vitába keveredett egymással.

2013-ban Nikosz Anasztasziadesz élesen kritizálta a központi bank vezetőjét, hogy rosszul kezeli a Ciprusnak nyújtott nemzetközi pénzügyi mentőcsomag ügyét. Anasztasziadesz azt is kijelentette, hogy eljárást kezdeményez Panikosz Demetriadesz ellen, mert nem végezte megfelelően a munkáját.

Ciprus 2013 tavaszán fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz, és három év alatt 10 milliárd euró kedvezményes kölcsönt kap. Ebből 9 milliárd eurót az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), 1 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalap biztosít.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó névtelen források szerint a központi bank vezetője Harisz Georgiadesz pénzügyminiszternek nyújtotta be lemondását levélben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.