Szabad utat kaptak a magánbankok

Ez a gazdasági liberalizáció első lépése Kínában.

NT
2014. 03. 12. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) tájékoztatása szerint a program kísérleti fázisában öt privát pénzintézet felállítására lesz lehetőség, Sanghaj és Tiencsin városban, valamint a dél-kínai Kuangtung és a kelet-kínai Csöcsiang tartományban.

A CBRC részletesen és nagyon szigorúan szabályozza a magánbankok felállításának kitételeit és működési területét. A bizottság tíz vállalatnak adott jogot arra, hogy a magánbankok alapításában részt vállalhasson. Ezek között megtalálható a kelet-ázsiai ország legnagyobb internetes cége közül kettő, a Tencent és az Alibaba, továbbá a Fosun konglomerátum és a legnagyobb kínai autóalkatrész-gyártó, a Wanxiang. Két gyógyszeripari és más cégek is kipróbálhatják magukat a pénzügy világában.

Az új bankok alapítása mellett a már működők magántőkével való megsegítése, átalakítása is lehetővé válik a program keretében. A CBRC emellett korábban kilátásba helyezte a külföldi tőke fokozatos beengedését az iparágakba is.

Teljesen magánbankok alapítására Kínában mind ez idáig nem adódott lehetőség, a szektort egyértelműen a száz százalékig központilag vezérelt óriásbankok uralják. Az állami kézben lévő bankok monopóliuma egyebek között a pénzügyi források újraelosztásának torzulásához vezetett, onnan ugyanis az állami projektekbe áramlott a legnagyobb mennyiségű tőke, míg a kis- és közepes vállalatok számára sokszor nem jutott hitel.

A magánbankok mindenekelőtt friss, a központi költségvetésen kívülről érkező pénzzel láthatják el a kínai gazdaság szereplőit. Új források bevonására minden korábbinál nagyobb szükség mutatkozik, ugyanis miközben a hitelezési lehetőségek szűkösek, a gazdaság általános lassulása miatt bajba jutott, kölcsönre szoruló vállalatok száma növekszik.

A magántulajdonban lévő pénzintézetek emellett növelhetik a szektorbeli versenyt, az állami beavatkozás háttérbe szorulását és a piaci erők előretörését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.