Százmillióra büntetett az MNB

A HHolding Hungary Zrt. megsértette az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezéseket.

TK
2014. 03. 06. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank határozatában kiemelten súlyosbító körülményként értékelte, hogy az értékpapírok ellenértéke nem folyt be a kibocsátóhoz.

Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága még 2013-ban indított célvizsgálatot a HHolding Hungary Zrt.-nél a kötvények forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásának ellenőrzése céljából.

A vizsgálat során az MNB megállapította: a HHolding Hungary Zrt. HHolding-Largo Projekt Finanszírozási Kötvénye és a HHH Future Kötvénye forgalomba hozatalához kapcsolódó információs összeállítások nem tartalmazták az érdekeltek tájékoztatásának módját. Ezzel a társaság megsértette a kötvényről szóló kormányrendelet, illetve a tőkepiacról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit.

A vállalkozás a kötvények forgalomba hozatala során szintén a törvényt megsértve nem vett igénybe engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozást, hitelintézetet. A kibocsátó az említett két kötvényének zártkörű forgalomba hozatalát a forgalomba hozatali eljárás lezárását követően nem jelentette be a felügyelő hatóságnak, ami ugyancsak a tőkepiaci törvény előírásaiba ütközik.

Az MNB határozatában kiemelte: a tőkepiac tisztasága ellen ható, súlyosbító körülményként értékeli, hogy a HHolding Hungary Zrt. a forgalomba hozatal vonatkozásában a kötvény, mint pénzkövetelést – ezen belül hitelviszonyt – megtestesítő értékpapír alapvető gazdasági rendeltetésével és így a tőkepiacon betöltött szerepével ellentétes magatartást tanúsított.

A történtek miatt a jegybank figyelmeztette a HHolding Hungary Zrt.-t a jogszabályok betartására, 15 napos határidővel kötelezte bejelentési kötelezettségeinek teljesítésére, továbbá 100 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki. A jegybank a bírság összegének meghatározásakor figyelembe vette a kibocsátott kötvények össznévértékének kiemelkedő volumenét (7 milliárd forint és 13 millió euró) is.

A szankció mértékét befolyásolta az is, hogy az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából.

Mivel a célvizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.