Több száz milliárd forintot is legalizálhat az adóamnesztia

Hazavonzhatja a pénzeket a Stabilitás megtakarítási számla.

LM
2014. 03. 05. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SMSZ lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság, az adókulcs sávos, az ötödik évtől a számlán elhelyezett összeg adómentessé válik. A lap szerdai cikke szerint egyelőre csak az OTP Bank és az UniCredit Bank kínál SMSZ-t, de más bankok is érdeklődnek a konstrukció iránt.

Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a lapnak azt mondta, nagyobb vagyon esetén mindenképpen jobban jár, aki ezt a kiskaput kihasználva hazahozza és egyben legalizálja az adózatlan vagy akár törvénytelen pénzt.

A privátbanki szakértő szerint az idén és jövőre akár 200-300 milliárd forint is megjelenhet a pénzpiacon. A Blochamps szerint a visszatérő vagyon mellett a jegybanki növekedési hitelprogram és az EU-források egy része is a privátbanki szektorban és az SMSZ-eken landolhat.

Az év második felében alacsony számú hazautalásra számít a szakértő, egy-egy számlacsomagban 50-150 millió forintot helyezhetnek el, később elsősorban a hazai sötétszürke pénzek célhelye lesz az SMSZ nagyobb számú adóalany, jellemzően 10-50 millió forintos összegű letétjeivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.