Többletbevételt hoz a Széchenyi Kártya Program

A vállalkozások éves szinten 140 milliárd forint hitelt vesznek igénybe a Kavosznál.

TK
2014. 03. 20. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép Zoltán, a VOSZ Békés Megyei Szervezete, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kavosz közös konferenciája előtti sajtóbeszélgetésen kiemelte: a vállalkozások éves szinten 140 milliárd forint hitelt vesznek igénybe a Kavosznál, amihez az állam 6,5 milliárd forint kamattámogatással és kockázatvállalással járul hozzá. A hitelek elköltéséből mintegy 35-40 milliárd forinthoz jut az államkassza a többlet forgalmi adó, bérterhek és járulékok formájában és többlet adóhoz jutnak az önkormányzatok is.

A fejlesztési igazgató elmondta: a hitelprogram indulás óta eltelt 12 évben több mint 200 ezer kis- és közepes vállalkozó vette igénybe a kedvezményes hitelt a Kavosztól. A kihelyezett hitel összege éves szinten 140 milliárd forint körül alakul évek óta. A Széchenyi Kártya Program hiteleinek húsz százalékát budapesti és Pest megyei vállalkozások igénylik, nyolcvan százalékát a vidéken működők. Békés megyében a kihelyezett hitelek mintegy hat százalékos arányt képviselnek.

A 2013-as hitelezési év tapasztalatairól Tóth Zsolt, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: átlagos volt az éves ügyfélforgalom, a vállalkozások 214 kérelmet nyújtottak be, az előző évhez képest egy százalékkal kevesebbet. A Széchenyi-kártyás ügyfelek leginkább hosszabbítási kérelemmel keresték fel a kamara irodáját. De egyre több ügyfél igyekszik megszabadulni a hiteltől, aki teheti, inkább lejáratkor visszafizeti. Tóth Zsolt kiemelte: érdemben segíti az agrárvállalkozásokat, hogy újra igénybe vehetik a Széchenyi Kártyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.