Versenyképes kisvállalkozások jelentik a perspektívát

Jobban bírják a piaci versenyt a multiknál, és nehezebb gazdasági körülmények között is helyben maradnak.

VZ
2014. 03. 14. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor emlékeztetett: ahogy országszerte, úgy ebben a térségben is munkáltatóként meghatározó jelentőségű szocialista nagyvállalatokat „sodort el a rendszerváltás”.

Újabb kormányzati program segíti azokat a fiatalokat, akik vállalkozást akarnak indítani – közölte a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján; a csaknem 8 milliárd forintos keretösszegű programból képzésre és vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a 18–35 év közötti fiatalok.

Fontos, hogy ezek helyét és szerepét kezdik átvenni újonnan létrejövő kisebb társaságok, amelyek a közfoglalkoztatás lehetősége mellett a versenyszférában is egyre több munkahelyet teremtenek.

Mint mondta, támogatni kell ezeket a zömében magyar kis- és közepes vállalkozásokat, melyek a külföldi óriáscégeknél jobban bírják a piaci versenyt, és nehezebb gazdasági körülmények között sem „csomagolnak össze és költöztetik más országba” üzemeiket.

Fazekas Sándor szerint a pénteken átadott, 17 hektáros ipari park komoly perspektíva a kunsági kisváros számára, biztos sikerre van ítélve, hiszen már több biztos befektető és érdeklődő jelentkezett a területre, amely különösen az élelmiszer-ipari beruházások számára nyújt jó lehetőséget.

Az eseményen a tárcavezető átadta a helyi önkormányzat 1,8 milliárd forintos adósságállományának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet is. Kijelentette: a kormány a hitelkonszolidációval is segíti a fejlődés időszakába lépett Kunhegyes terveinek megvalósítását.

Szabó András polgármester az adósságrendezésről szólva kiemelte: a település fél évszázad után szabadult meg pénzügyi terheitől. Az ipari parkról elmondta: a már biztos betelepülők közül lesz egészségügyi papírokat előállító, ásványvíz-palackozó, fűtőberendezéseket gyártó és pellet-, valamint brikettgyártóüzem is.

Ide települ egy napraforgó-feldolgozással foglalkozó magyar–kínai cég is, itt hozza létre közép-európai központját. Az újabb érdeklődők között pedig egy tisztán kínai tulajdonú gombatermesztő vállalkozás is van. Közölte: a társaságok közül három jelentős összegű uniós és állami pályázati támogatást nyert el.

A vezető elmondta: a jelentkezőknek ingyen adtak 5000-15 000 négyzetméteres területet. Az első öt-hat cég beindulásától 100-150 új munkahelyet remélnek – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.