Vitte a lisztet a hivatal

Kis túlzással szinte minden pénzzé tehető értéket elvon a NAV azoktól, akik nem róják le időben a különféle közterheket.

Jakubász Tamás
2014. 03. 16. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóvégrehajtók persze elsősorban nagyobb értékeket igyekeztek elvonni, így az ingóságok közül legtöbbször járműveket foglaltak le. Emellett persze – adott esetben – a köztartozók lakását, telephelyét is értékesítheti a NAV: tavaly 23 ezer ingatlant vont eljárás alá a szervezet. Az ügyek nagyjából felében lakások, üdülők kerültek ily módon a hatósághoz, miként számos alkalommal erdőrészlet, legelő, szántó, vagy éppen beépítetlen telek eladásából szerezheti meg a hivatal a be nem fizetett adó összegét. Hozzátartozik: tíz ügyből átlagosan csak egyben került sor iroda, üzlethelyiség vagy más üzleti célra használt ingatlan lefoglalására.

Mindezzel együtt is megjegyezhető, hogy tavaly legtöbbször a bankban tartott pénzek leemelésével próbálkozott meg a NAV. Az adóhivatal tizenkét hónap alatt több mint egymillió inkasszót adott ki, ezek nyomán összességében nagyjából 190 milliárd forint érkezett a kincstárba.

A hatósági fellépést a köztartozások összesített adatai tehetik igazán érthetővé. Ezek szerint 2013 utolsó napján az államnak nem kevesebb, mint 1,7 millió adósa volt, köztartozók között félmillió gazdasági szereplő és 1,2 millió magánszemély szerepelt. Az érintettek komoly summával maradtak el, az együttes adósság túllépte a 2100 milliárd forintot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.