1900 kilométernyi közutat újítanak fel

Uniós forrásokból csupán korlátozott összegeket lehet mellékutak felújítására fordítani – mondta Németh Lászlóné.

TK
2014. 04. 01. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az 5-ös főút szegedi, Kossuth Lajos sugárúti, 357 millió forintos költséggel korszerűsített egy kilométeres szakaszának átadásán elmondta: uniós forrásokból csupán korlátozott összegeket lehet mellékutak felújítására fordítani, a 2014-ben induló költségvetési ciklusban pedig nem adható ilyen célra támogatás.

A kormány ezért döntött a regionális operatív programokban még rendelkezésre álló szabad források átcsoportosításáról, 27 milliárd forinttal 110 milliárd forintra megemelve a 4 és 5 számjegyű utak teljes körű rekonstrukciójára rendelkezésre álló keretet – tette hozzá. A teljes program összesen közel 1000 kilométernyi alsóbbrendű mellékút rendbetételét fedezheti – tudatta a politikus.

A közlekedésbiztonság javítása érdekében 2014 őszén 49 milliárd forintból indulnak felújítások autópályákon és főutakon, összesen 314 kilométeren. 34 milliárd forintból pedig a nyomvályúkat és felületi egyenetlenségeket szüntetik meg több mint 565 kilométeren – közölte Németh Lászlóné.

Bohács Zsolt, Csongrád megye útügyi miniszteri biztosa, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, az M43-as autópálya elkészülte előtt naponta több ezer kamion haladt át az 5-ös főút szegedi szakaszán. A Kossuth Lajos sugárút burkolata rendkívül rossz állapotú volt, ezért vált szükségessé a ma is forgalmas út rekonstrukciója.

Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója közölte, az 5-ös főút szegedi szakaszán tavaly ősszel indult felújítás során a burkolatot 14 centiméter vastagságban felmarták, majd a közműszerelvények szintbe emelése után megépítették a nyolc centiméter vastag kötő- és a hat centiméter vastag kopóaszfalt burkolatot. Ezenkívül elvégezték a meglévő kiemelt és süllyesztett szegélyek cseréjét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.