2015-ig nem változtatnak a kamatokon

A bizonytalan növekedési kilátások miatt.

NT
2014. 04. 28. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adam Glapinski az interjúban megerősítette korábbi álláspontját, miszerint 2014-ben mindenképpen tartani kell az alapkamatot. „Jövőre viszont már változhat a helyzet. Az alacsony élelmiszer- és nyersanyagárak hosszabb távú perspektívát kölcsönöznek a kamatlábaknak is” – mondta, hozzátéve, hogy az elért fejlettségi szintnek és a gazdaságba vetett bizalom megerősödésének köszönhetően úgy tűnik, a lengyel pénzügyi struktúra már alacsonyabb kamatkörnyezetbe váltott.

„A kamatok változni fognak, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten maradnak” – jelezte a jegybank monetáris tanácsának tagja az interjúban. Arra a riporteri kérdésre, hogy a kamatlábak emelésére már 2015 elején sor kerülhet-e, azt válaszolta Adam Glapinski, hogy „véleményem szerint a jövő év közepéig semmi ilyesmi nem fog történni”. Kifejtette, hogy nem lát semmilyen olyan inflációs tényezőt, ami a jövő év közepéig ki tudná fejteni hatását. A gazdasági növekedés azonban visszafogott lesz mind Lengyelországban, mind Európában. „A növekedés üteme széles körben lassulni fog” – szögezte le.

A 2014-re prognosztizált 3,4-3,6 százalékos GDP-növekedést Adam Glapinski „elégtelennek” minősítette. Sem a hitelkihelyezés, sem a beruházások iránti igény nem növekedett meg lényegesen – mutatott rá.

A jegybank monetáris tanácsának tagja az interjúban rámutatott a devizaárfolyam-hatások növekvő kockázatára is a térségben. „A kockázat növekedése a külső politikai környezethez köthető. A keleten éleződő feszültségnek a közép-európai, de a nemzetközi piacokon is következményei lehetnek. Mindez a gazdasági helyzeten is nyomot hagy az árak és a befektetői bizalom alakulásának formájában” – hangsúlyozta Adam Glapinski.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.