50 milliárdot költöttek a vasútvonalra

Befejeződött a GYSEV fejlesztése, a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd-vasútvonal korszerűsítése.

KG
2014. 04. 03. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 85 százalékban uniós forrásból megvalósult beruházás utolsó lépése a negyedik Flirt motorvonat beszerzése volt, amelyet március végén állítottak forgalomba. Ezzel egy komplex, két éven át tartó fejlesztés végéhez ért a GYSEV – tette hozzá Kövesdi Szilárd.

A projekt részeként villamosították a Szombathely–Sopron-vasútvonalat, befejezték a Sopron–Szombathely-vonal korábban elkezdett korszerűsítését, a kényelmesebb felszállás érdekében megemelték a peronok magasságát. Négy állomáson a nemzetközi tehervonatok számára meghosszabbították a vágányokat, illetve Sopronban aluljáró, Szombathelyen pedig felüljáró épült.

Mindezek eredményeként 110 kilométer hosszan újult meg a vasúti pálya. A villamos vontatású mozdonyvonatok sebessége átlagban 40-ről 70 km/h-ra nőtt, míg a menetidő átlagban 24 perccel rövidült. Sőt, valahol 30 perccel is kevesebb lett – emelte ki Kövesdi Szilárd.

Az integrált vasútfejlesztésnek köszönhetően Budapesten futhat keresztül mind a Balkán, mind Törökország, mind a Távol-Kelet felől Európába özönlő áruk tömege. Ez hatalmas gazdasági lehetőség és sürgető kényszer is egyszerre: a régió több országa is szeretne Európa kapujává válni.

 

Rajtunk halad majd keresztül az új „Selyemút”

 

Kevesebb mint három óra alatt lehet majd eljutni Budapestről Belgrádba, ha kínai pénzből elkészül a modern, villamosított vasútvonal, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök a Kelet-Közép-Európa–Kína csúcstalálkozón állapodott meg a szerb és a kínai kormányfővel. A gyorsvasútvonal fellendíti majd a két ország közötti turizmust, valódi hozadéka azonban ennél sokkal több: rajtunk halad majd keresztül az új „Selyemút”, hazánk lehet a fő ütőér Európának mind a Kínával, mind a Törökországgal és a balkáni államokkal folytatott kereskedelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.