A Dunakanyar és a Balaton a legdrágábbak

Ezen a két üdülőterületen a legmagasabbak a négyzetméterárak.

WL
2014. 04. 17. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakóingatlanok – az ország régiói közül – továbbra is Budapesten a legdrágábbak, az átlagos négyzetméterár jelenleg 221 ezer forint.

A Dunakanyarban 2005 és 2009 között kialakult ingatlanbuborék a fajlagos árakat közelítette a fővárosihoz, de mára már 186 ezer forintra esett a négyzetméterár. Ez azonban még mindig 20 ezer forinttal több, mint a balatoni 166 ezer forintos fajlagos ár.

A Balaton környékén – a tótól távolodva – erősen esik az ár. Ennek bemutatására nem fajlagos árat, hanem az üdülők adásvételi árát adja meg az FHB. A parti sávban 10 millió feletti az átlagos vételár, amely a parttól öt kilométerre már akár 5 millió forint alá esik. A part menti adatokat 47, míg az attól legtávolabbi adatokat 39 adásvételből átlagolta a bank. Vagyis a tranzakciók száma továbbra is alacsony.

A fajlagos üdülőár alsó pólusát a Tisza-tó képviseli, 42 ezer forinttal négyzetméterenként. A Velencei-tónál 97 ezer, a Mátrában és a Bükkben 113 ezer, míg a Mecsekben és Villány környékén 127 ezer, Sopronban és Kőszeg-hegyalján 155 ezer forint az üdülők fajlagos ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.