A Facebook után a Google is lecsapott egy dróngyárra

A Google bejelentette hétfőn a napelemes drónokat gyártó amerikai Titan Aerospace cég megvételét.

MD
2014. 04. 15. 4:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményében az internetes óriáscég arra is kitért, hogy a Titan Aerospace által fejlesztett légköri (atmoszféra-)műholdak a katasztrófák utáni segélynyújtásban és a környezeti károk felmérésében is hasznot hajthatnak.

A Google által „lenyelt” mindössze húszfős új-mexikói cég légköri műholdjai egyelőre még nincsenek kereskedelmi forgalomban, de egyes beszámolók szerint akár öt éven át is képesek a levegőben maradni.

A cég honlapja – még mielőtt frissítették volna a hétfőn kötött üzlet bejelentésével – a napelemes drónok felhasználásának számos lehetőségét sorolta fel, köztük a légköri és időjárási jelenségek megfigyelésével, katasztrófa-elhárítási feladatokkal, valamint hang- és adatforgalmazással.

A Vern Raburn vezérigazgató által irányított Titan Aerospace megvételéről az év elején a Facebook is tárgyalásokat folytatott, később azonban inkább a szintén napelemes drónokat gyártó nagy-britanniai Ascenta társaságot szerezte meg magának.

A Google és a Facebook egyaránt nagyra törő terveken dolgozik annak érdekében, hogy a Föld minden lakóját rákapcsolhassa a világhálóra. Erre irányuló programja (Project Loon) keretében a Google hatalmas léggömbökkel internetes jeladó antennákat juttatna a sztratoszférába, vagyis a légkör földfelszíntől 10-50 kilométerre lévő rétegébe, ahová általában a meteorológiai léggömböket is felbocsátják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.