A tervek szerint halad a gödöllői szennyvíztisztító korszerűsítése

A város önkormányzata az 1,37 milliárdos fejlesztéshez több mint 1,16 milliárd forint támogatást kapott.

NT
2014. 04. 23. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat szerdai tájékoztatása szerint a kivitelezési munkák az idén februárban kezdődtek, jelenleg körülbelül 10 százalékos a projekt készültsége. A beruházás során a telepet korszerűsítik és új műtárgyakkal bővítik, hogy a létesítmény megfeleljen a jelenlegi jogszabályoknak és környezetvédelmi előírásoknak.

A csaknem 40 éves szennyvíztelep elavult volt, bár korábban többször is átalakították, bővítették. Ebben az állapotában nem tudta a településen keletkező szennyvizet megfelelő módon kezelni. A telep a technológiai hiányosságok miatt névleges kapacitásának csak 60 százalékát volt képes megtisztítani, így a kibocsátott tisztított szennyvíz nem megfelelő minősége miatt évente bírságot kellett fizetni – emlékeztetett közleményében az önkormányzat.

A fejlesztés során elsődleges szempont, hogy minél előbb megépüljenek az új létesítmények, illetve elkezdődjön a próbaüzem. Csak ezek után iktathatják ki a rendszerből a régi műtárgyakat, kezdhetik el azok leeresztését, fertőtlenítését és javítását.

Az új előülepítő és az új kombinált biológiai medence kialakításakor 14 ezer köbméternyi földet mozgattak meg. A kombinált biológiai medence alaplemeze már szintén elkészült, valamint megkezdték a vasbeton szerkezetek, illetve a belső és külső falak építését is.

A beruházás célja, hogy a szennyvíztelepről kibocsátott tisztított szennyvíz minősége megfeleljen az Európai Unió vízkeretirányelvében és a hazai jogszabályokban foglalt követelményeknek. Ökológiai szempontból a korszerűsítést követően javulni fog a Fiók-Rákos-patak és a Gödöllő–Isaszeg közti tórendszerbe jutó víz minősége, összhangban az önkormányzat ökovárosi törekvéseivel – idézi a közlemény Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.