Április 20-ig van idő jelentkezni a NAV-nál

Módosult ugyanis a környezetvédelmi termékdíj törvény.

NT
2014. 04. 16. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új fogalom – a csekély mennyiségű kibocsátó – sokkal szélesebb kört ölel fel, mint a korábbi. A csekély mennyiségű csomagolás fogalma alá az évi 3 ezer kilogramm üveg, 300 kilogramm műanyag (bevásárlószatyor nélkül), 75 kilogramm bevásárlószatyor, 300 kilogramm többrétegű csomagolás, 500 kilogramm papír-, fa- illetve textil csomagolóanyag, továbbá 300 kilogramm egyéb csomagolószer tartozott.

A felsoroltak a módosítással átkerültek a csekély mennyiségű kibocsátó körébe, s a csoport további termékekkel – évi 30 kilogramm akkumulátorral, 40 kilogramm háztartási kisgéppel és ugyanennyi nagy géppel, valamint barkácsgéppel, 5 kilogramm rádiótelefonnal – egészült ki.

Az éves termékdíjátalány akkumulátornál 2000, csomagolószernél 12 000, kőolajterméknél 4000, elektromos és elektronikai berendezéseknél 10 000, gumiabroncsnál 3000, reklámhordozó papírnál pedig 6000 forint.
A csekély mennyiségű kibocsátók január 31-éig jelentkezhetnek be az adóhatóságnál, kivéve idén, amikor – a módosítás április elsejei hatályba lépése miatt – április 20-a a határidő. A következő években nem kell újra bejelentkezni, ha a termékdíjátalány fizetésének a feltételei fennállnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére közölte: az átalányfizetés lehetőségének kibővítésével kapcsolatosan április 1-jén hatályba lépett módosítás célja – a Magyary-program keretében megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelően – a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése volt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által végzett számítások szerint mintegy 3000 környezetvédelmi termékdíj-kötelezettséggel érintett adóalany adminisztrációs terhei csökkennek. Az átalányfizetők ugyanis – a korábbi negyedéves bevallási gyakorisággal szemben – évente egy adóbevallás benyújtására kötelezettek. Egyéb termékdíjas kötelezettségüket ugyanúgy kell teljesíteniük, mint az általános szabályok szerint kötelezetteknek.

Arra a kérdésre, a változások hatással vannak-e a termékdíj-bevételre, az adóhatóság közölte: az átalányfizetés lehetőségének kiterjesztése nem biztosít adókedvezményt a kötelezettek számára, az átalány összege nagyjából annak megfelelő, mint amit a tényleges kibocsátásuk után a normál díjtétellel fizetnének. A változás ezért a termékdíjbevételt nem érinti, esetleg éves szinten 10-20 millió forint eltérés lehetséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.