Átmentek a stresszteszten a nagybankok

Kiderült, a kínai bankrendszer elég erős.

NT
2014. 04. 30. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi bank 17 kínai nagybankot tesztelt, ezek a teljes eszközállomány 61 százalékát kezelik. Nem vizsgálták ugyanakkor a kis- és közepes méretű pénzintézeteket, amelyek sokkal inkább ki vannak téve a veszélyeknek.

A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a kínai kereskedelmi bankok eszközeinek minősége magas, a tőkemegfelelési mutatók pedig kielégítőek – áll a PBoC jelentésében. A teszt során a jegybank többek között olyan, a pénzintézetekre negatívan ható, elképzelhető eseteket vizsgált, mint például a kínai gazdasági növekedés jelenlegi éves 7,4 százalékos szintjéről 4 százalékosra való csökkenése, a bankok nemteljesítő hitelállományának 400 százalékos vagy a túlkapacitással küszködő iparágak rossz hiteleinek 15 százalékos bővülése, a kínai valuta értékének komolyabb ingadozása vagy a kötvényhozamok megemelkedése.

Az eredmények szerint általánosságban véve a bankrendszer egésze a legrosszabb forgatókönyv esetén is megfelelő tőkével rendelkezne, a tőkemegfelelési mutató nem csökkenne 10,5 százalék alá, amely magasabb a nemzetközi egyezményekben minimumként megnevezett 8 százalékos értéknél. Az egyes pénzintézetek ugyanakkor nem mind ugyanúgy teljesítettek, a vizsgált helyzetek közül több is volt, amely egy-egy bankra komolyabb kockázatokat jelent.

A kínai pénzintézetek nemteljesítő hitelállománya 2013 végére kétéves csúcsra, a teljes kintlévőség egy százalékára nőtt. Az állomány tovább növekedését a gazdaság általános lassulása nyomán valószínűsítik az elemzők, ami azonban nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsonynak számít. A kockázatok miatti aggodalmat ugyanakkor az is mutatja Kína részéről, hogy a PBoC-tól függetlenül, a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) áprilisban stressztesztre kötelezte a pénzintézeteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.