Áttörés történt a digitális zenefogyasztásban

50 százalékkal nőttek az értékesítések, és megközelítik az 500 millió forintot.

BL
2014. 04. 15. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MAHASZ közleménye szerint Magyarországon a fizikai hanghordozók – CD, DVD, DVD-Video – értékesítése évről évre 20 százalék körüli csökkenést mutat, 2013-ban újabb 25 százalékkal kevesebb CD-t adtak el.

Mint írták, mindezek ellenére a 2013-as év áttörést jelenthet: a digitális értékesítések 50 százalékkal nőttek, köszönhetően számos új, elsősorban előfizetés alapú (streaming) szolgáltatás hazai elindulásának. Kiemelik, hogy az 50 százalékos emelkedésen belül a streaming-bevételek megduplázódtak. Összértékben azonban mindez még mindig nem tudja ellensúlyozni a fizikai eladások csökkenését. A digitális piac jelentős emelkedése igen alacsony bázisszámról indult, és az 500 millió forintot megközelítő értékesítés még mindig kevésnek bizonyul a fizikai piac közel egymilliárd forintos csökkenésével szemben – közölték. A szövetség adatai szerint kiskereskedelmi értéken számolva a fizikai hanghordozók értékesítése közel 2,6 milliárd forint volt tavaly.

A nemzetközi piacon a MAHASZ szerint a digitális szegmens további erősödése látható, az előző évi 36 százalékhoz képest 2013-ban már a teljes bevétel 39 százalékát teszik ki. Az előfizetéses szolgáltatások nemzetközi szinten is egyre nagyobb hányadát adják a digitális értékesítéseknek: 2013-ban a digitális eladások összesen 4,3 százalékkal nőttek, de ezen belül az előfizetéses szolgáltatások 51 százalékos emelkedést mutattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.