időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Az ingatlanpiac élénkülését várják a lakástámogatástól

KG
2014.04.03. 20:16

Az ingatlanpiac erősödését és a lakásépítések beindulását is segítheti a munkaadók adó- és járulékmentesen adhatnak támogatást.

Máris vannak olyan munkaadók, akik fontolgatják, hogy élnek az új lehetőséggel – írja a Hírado.hu. A tűzálló anyagokat gyártó hódmezővásárhelyi Imerys Kft.-nél például több mint kétszázan dolgoznak, közülük harminc embernek van lakáshitele. A német tulajdonú vállalkozásnál már az elmúlt években is segítették a munkavállalókat – a többi között kedvezményes kölcsönt adtak számukra.

A társaság ügyvezető igazgatója a Híradónak azt mondta: a cég várhatóan él majd azzal a lehetőséggel is, ami szerint 5 éven át, összesen 5 millió forinttal támogathatják a dolgozóikat, például lakáshiteleik visszafizetésében. Barna Sándor szerint az új megoldással hosszútávon tovább növelhetik kollégáik a megelégedettségét.

A mától már adható speciális dolgozói támogatás adó- és járulékmentes. A munkaadók akár 5 millió forintnál is többel segíthetik dolgozóikat, de azután már közterhet kell fizetniük. Ez a vissza nem térítendő támogatás a hitelek törlesztése mellett lakásépítésre-, vagy vásárlásra is felhasználható.

A Híradónak nyilatkozó nemzetgazdasági miniszter szerint ez az intézkedés számos előnnyel járhat. Varga Mihály szerint könnyebb lesz a lakásépítkezések, lakásvásárlások támogatása. Az ingatlanpiac beindul, több lakás épülhet az országban, és végül, de nem utolsó sorban azokon a devizahiteleseken is tud így segíteni a munkaadó, akik nehezebb helyzetben vannak és a korábban felvett devizahitelüket nehezen tudják törleszteni – tette hozzá. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a magyar családok átlagos adóssága 7 millió forint, ehhez képest jelentős összeg az 5 milliós támogatás, amelyből akár a devizahitelek is visszafizethetők.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a kereskedelemben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, tehát ahol általában minimálbért kapnak a dolgozók, kevésbé számíthatnak ilyen segítségre, de sok másikban igen. Dávid Ferenc szerint azokban az ágazatokban, szakmákban, amelyek Magyarországon versenyképes és jó piaci pozíciókkal rendelkeznek – mint például az informatika, a gyógyszeripar, vagy egyes feldolgozóipari ágazatokban – több munkaadó fog élni a lehetőséggel.

A munkadói adómentes támogatás csak azoknak jár, akiket törvényesen foglalkoztatnak, illetve akik valóban lakásvásárlásra, építésére vagy korszerűsítésre vettek fel hitelt. A támogatást a dolgozónak kell kérnie a munkaadótól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.