Az ingatlanpiac élénkülését várják a lakástámogatástól

Az ingatlanpiac erősödését és a lakásépítések beindulását is segítheti a munkaadók adó- és járulékmentesen adhatnak támogatást.

KG
2014. 04. 03. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris vannak olyan munkaadók, akik fontolgatják, hogy élnek az új lehetőséggel – írja a Hírado.hu. A tűzálló anyagokat gyártó hódmezővásárhelyi Imerys Kft.-nél például több mint kétszázan dolgoznak, közülük harminc embernek van lakáshitele. A német tulajdonú vállalkozásnál már az elmúlt években is segítették a munkavállalókat – a többi között kedvezményes kölcsönt adtak számukra.

A társaság ügyvezető igazgatója a Híradónak azt mondta: a cég várhatóan él majd azzal a lehetőséggel is, ami szerint 5 éven át, összesen 5 millió forinttal támogathatják a dolgozóikat, például lakáshiteleik visszafizetésében. Barna Sándor szerint az új megoldással hosszútávon tovább növelhetik kollégáik a megelégedettségét.

A mától már adható speciális dolgozói támogatás adó- és járulékmentes. A munkaadók akár 5 millió forintnál is többel segíthetik dolgozóikat, de azután már közterhet kell fizetniük. Ez a vissza nem térítendő támogatás a hitelek törlesztése mellett lakásépítésre-, vagy vásárlásra is felhasználható.

A Híradónak nyilatkozó nemzetgazdasági miniszter szerint ez az intézkedés számos előnnyel járhat. Varga Mihály szerint könnyebb lesz a lakásépítkezések, lakásvásárlások támogatása. Az ingatlanpiac beindul, több lakás épülhet az országban, és végül, de nem utolsó sorban azokon a devizahiteleseken is tud így segíteni a munkaadó, akik nehezebb helyzetben vannak és a korábban felvett devizahitelüket nehezen tudják törleszteni – tette hozzá. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a magyar családok átlagos adóssága 7 millió forint, ehhez képest jelentős összeg az 5 milliós támogatás, amelyből akár a devizahitelek is visszafizethetők.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a kereskedelemben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, tehát ahol általában minimálbért kapnak a dolgozók, kevésbé számíthatnak ilyen segítségre, de sok másikban igen. Dávid Ferenc szerint azokban az ágazatokban, szakmákban, amelyek Magyarországon versenyképes és jó piaci pozíciókkal rendelkeznek – mint például az informatika, a gyógyszeripar, vagy egyes feldolgozóipari ágazatokban – több munkaadó fog élni a lehetőséggel.

A munkadói adómentes támogatás csak azoknak jár, akiket törvényesen foglalkoztatnak, illetve akik valóban lakásvásárlásra, építésére vagy korszerűsítésre vettek fel hitelt. A támogatást a dolgozónak kell kérnie a munkaadótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.