Bővülő export, növekvő import

A külkereskedelmi mérleg többlete 118 millió euróval nőtt 2013 azo­nos hónapjához képest.

WL
2014. 04. 09. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint 2014. februárban a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2120 milliárd forin­tot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1883 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év má­sodik hónapjában 766 millió euró (238 milliárd forint) volt. A februári kivitel 80, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

 

Előzetes adatok alapján ez év január–februárjában a kivitel értéke 13,5 milliárd euró (4118 mil­liárd forint), a behozatalé 12,2 milliárd euró (3734 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euró­ban szá­mított értéke 4,0, valamint 1,6 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 327 millió euróval volt több, mint a 2013. január–februári időszakban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Piaci elemzők szerint a belső fogyasztás és a beruházások várható élénkülése az import nagyobb bővülését hozhatja, ezzel párhuzamosan mérséklődhet a külkereskedelmi aktívum, de csak az év második felétől.


Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette: az export még mindig jóval gyorsabban nő, mint az import, vagyis az európai konjunktúra van hatással az ország gazdaságára, a belső fogyasztás pedig csak lassan talál magára. Úgy vélte, hogy az év második felétől már a behozatal is élénkülhet, és az export növekedése kevésbé fogja dominálni az adatokat. Ezzel párhuzamosan romlani kezd a külkereskedelmi mérleg egyenlege, azaz mérséklődik az aktívum. Hozzátette, hogy ettől függetlenül az idén is a tavalyi 7 milliárd euró körüli szinten lehet a többlet.

 

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint kedvezőek az adatok, a szakértő a vártnál nagyobb külkereskedelmi aktívumot, illetve az export 5 százalékos növekedését emelte ki. Mint mondta, valószínűleg az ipari export, ezen belül is az autóipar teljesítménye az emelkedés motorja. A szakember szerint a külkereskedelmi mérleg többlete ebben az évben is jelentős marad. A beruházások és a lakossági fogyasztás várható élénkülése az év végére csökkentheti ugyan az aktívumot, de számottevő változásra nem kell számítani, ha az export továbbra is ilyen jól teljesít – mondta. A tavalyi, 7 milliárd eurót meghaladónál akkor lehet nagyobb az aktívum, ha a belső fogyasztás mégsem nő a várt ütemben – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.