Budapest így akár Londont is lenyomhatja

Külföldről is egyre több pozitív várakozás övezi a mély válságon túljutott hazai ingatlanpiacot.

Kovács András
2014. 04. 27. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén egyre több kedvező adat érkezik az ingatlanszektor, valamint az építőipar területéről, miközben a mögöttünk hagyott években folyamatos hanyatlásról és munkahelyek elvesztéséről lehetett olvasni. A piac regenerálódásához hozzájárult a devizakitettség utóbbi időben látható lassú leépülése, valamint arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a mostani kedvezőbb számok meglehetősen alacsony bázissal vannak összehasonlítva.

Bizonyos ingatlanpiaci szegmensek feléledni látszanak hazánkban, de még az ágazati szereplők is találgatják, hogy miért az idei év első három hónapjában jelent meg az élénkülés, hiszen még a hitelezés sem indult be – erről már Trippon Mariann beszélt. A CIB Bank vezető elemzője szerint ennek hátterében az áll, hogy jelenleg a befektetési céllal vásárlók és az első lakásukat megszerzők vannak a piacon.

Ha van hirtelen egy-egy jó adat a piacon, abból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az utóbbi időben trendszerűen kedvező számok érkeznek az ingatlanpiac területéről – mondta el az MNO-nak Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője. Ez azt jelenti, hogy az idei első negyedév mindhárom hónapja felülteljesítette a tavalyi hasonló időszakot a tranzakciószámokat tekintve, ami 12 százalékos növekedést jelentett 2014 elején – tette hozzá. Rutai rámutatott arra is, hogy az alkuk száma is folyamatosan csökken, ami az eladók kényszerhelyzetének a csökkenését is jelenti.

A szakember úgy látja, mindenképpen egészséges növekedésre számítanak a közeljövőben, mivel a piacot mozgató hitelezés sokkal tudatosabb a lakosság körében. Olyan fajta boom, ami a devizahitelezés felfutása idején volt, nem várható, pedig a hitellehetőségek nagyon kedvezőek, de az emberek a korábbi negatív tapasztalatok alapján sokkal megfontoltabbak lettek – tette hozzá. Rutai szerint a lakáscélú beruházások jelen pillanatban mélyponton vannak, de a kereslet növekedése, valamint az árak emelkedése ismételten kiválthatja az újlakás-építések felfutását, de természetesen a beruházók is jóval megfontoltabbak a korábbi évekhez képest.

Külföldi ingatlanbefektetési szakértők szerint Magyarország megítélése óriásit változott az elmúlt egy évben. Nemcsak a száraz tények, de a piaci hangulat is pozitív képet fest a hazai lehetőségekről. Az ingatlanpiac kilátásai jók: a növekvő bérlői kereslet, a csökkenő üresedés és a racionálisan óvatos fejlesztési volumen vonzó befektetési célponttá teszi Budapestet.

A CBRE londoni elemzői szerint Dublin, Madrid és London mellett a magyar fővárosban várható a legnagyobb értéknövekedés a következő öt évben. Látva a hazai alacsony bérleti díjakat és a relatíve magas hozamokat, egyre többen érezhetik úgy, hogy itt az ideje belépni a magyar befektetési piacra – mondta Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási és tanácsadási vezetője.

Újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak, illetve a pénzügyi kalkulációkat is átalakíthatja az, ha a kormány a használt lakásokra is kiterjeszti a lakásvásárlási támogatást, vagyis visszaállítaná az úgynevezett félszocpolt. Már elkészült az a javaslatcsomag, amely a gyed extra és a családi adókedvezmény bevezetése után újabb intézkedésekkel segítené a gyermeket nevelő családokat, illetve ösztönözné a gyermekvállalást. A javaslatcsomag tartalmazza a félszocpol újbóli bevezetését, amelynek lényege, hogy a gyermeket vállaló szülők nemcsak új lakás, hanem használt ingatlan vásárlása esetén is igényelhetnek állami támogatást. Arról, hogy az intézkedéssorozat egyes elemeit mikor vezetik be, a kormány dönt majd.

A kormány 2012-ben bevezette a szociálpolitikai kedvezményt új lakás vásárlására. Az új építésű ingatlan vásárlására a támogatás akkor vehető igénybe, ha a négyzetméterenkénti ár nem haladja meg a nettó 300 ezer, alacsony energiafogyasztású lakás esetén a 350 ezer forintot. A kedvezmény legalább két gyermek vállalása esetén jár. Emellett bevezették a családi adókedvezményt, amely az egy- és kétgyermekes családokban gyermekenként tízezer, három gyermektől pedig fejenként 33 ezer forinttal többet hagy a dolgozó szülők zsebében. Januártól pedig jött a gyed extra, aminek köszönhetően már korlátlanul lehet munkát vállalni a gyed, illetve a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves kora után. Most pedig, ha minden igaz, újabb családokat segítő intézkedések jönnek.

Üdvözlik a lakáspiac szereplői, hogy ismét igénybe lehet venni a szociálpolitikai támogatást. Ez azonban csak akkor adna lendületet a keresletnek, ha a vásárlók a használt és a 60 négyzetméternél kisebb lakások esetében is igénybe vehetnék az állami támogatást. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője azt mondta: a lakáspiac jelenlegi helyzetében minden támogatásnak örülni kell. Minél nagyobb a támogatás, annál jobban stimulálhatja a keresletet – tette hozzá. Hangsúlyozta: még mindig 80-90 százalékos a készpénzes vásárlók aránya a piacon, az emberek főként megtakarításból vásárolnak.

Gergely Péter, a Bankracio.hu elemzője úgy véli: látni már a kedvező jeleket, de a hosszú távú pozitív folyamatok beindulásához idő kell. Nagyon alacsonyan vannak a hitelkamatok, soha nem lehetett forinthitelt ilyen olcsón felvenni, ha ehhez még hozzáadjuk, hogy lehet szocpolt igényelni és az ingatlanárak is a mélyben vannak, akkor láthatjuk, egy nagyon jó „háromszög” alakult ki, ami azt mutatja, most érdemes igazán lakást venni – hangoztatta.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.