Csak jövőre bővülhet jelentősebben a hitelezés az eurózónában

A korábbi előrejelzésekhez képest romlottak a hitelkihelyezési kilátások az eurózónában, csak 2015-től várható jelentősebb fellendülés – mutat rá az EY legfrissebb iparági gyorsjelentése.

NT
2014. 04. 17. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EY a korábban előre jelzett 1,4 százalékkal szemben már csak a vállalati hitelek 0,5 százalékos növekedését prognosztizálja 2014-re az eurózónában. Seregdy Tamás, a társaság üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatója szerint a visszaesés hátterében elsősorban az áll, hogy a pénzintézetek a vártnál is nagyobb óvatossággal készülnek az Európai Központi Bank (EKB) eszközminőségi felülvizsgálatára, az úgynevezett aqr-re. Úgy véli, a cégeknek a banki hitelezés visszafogott bővülése miatt továbbra is érdemes akár alternatív finanszírozási formákat is fontolóra venniük, ha külső pénzügyi forrásra van szükségük.

A vállalati hitelkihelyezés mértéke az EY gyorsjelentése szerint az idei 0,5 százalékos bővüléssel elérheti a 4,4 milliárd eurót a valutaunióban. A várakozások szerint jövőre már jelentősebb, 3,8 százalékos felfutással lehet számolni.

A cégessel azonos mértékű bővülés várható idén a lakossági hitelek piacán is, 2015-ben pedig 2,9 százalékos lehet a növekedés ezen a területen. A lakáshitelek piaca idén 1,5, jövőre 2,7 százalékkal bővülhet az eurózónában.

A tavalyi 8 százalékos tetőzés után idén 7,6 százalékra mérséklődik a nemteljesítő hitelek aránya a valutaunióban. A tendencia jövőre is folytatódik majd, 2015-ben 6,7 százalékra csökkenhet az arányuk, ennek köszönhetően pedig jelentősen javulhat a banki eszközállományok minősége a következő években.

További pozitív változást jelent, hogy kétéves visszaesés után idén 4,2 százalékkal növekedhetnek a bankok működési bevételei az eurózónában, jövőre pedig a bővülés mértéke megközelítheti a 8 százalékot – mutat rá az elemzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.