Csökkentek a termelői árak

0,6 százalékkal csökkentek márciusban az előző hónaphoz képest, és 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt.

NT
2014. 04. 30. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árak alakulását főként az energiaszektorban, a feldolgozóiparon belül pedig a járműgyártásban és az elektronikai termékeknél bekövetkezett áresés befolyásolta – tette hozzá a KSH. Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai összességében 0,6, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest.

Legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 1,5 százalékkal a gyógyszergyártás, és 1,2 százalékkal a járműgyártás ágazatok árai estek.

Jelentősebb, 1,6 százalékos áremelkedést a villamos berendezés gyártása, illetve 1,5 százalékos emelkedést az egyéb feldolgozóipar és javítás területén mért a KSH.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,5 százalékos csökkenés és 0,2 százalékos emelkedés közötti árváltozást figyeltek meg 2014 februárjához viszonyítva.

A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 1,2 százalékkal csökkentek.

Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,5 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Idén márciusban az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,6, a feldolgozóipari árak 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz mérten.

Számottevően, 1,9 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 1,2 százalékkal a gyógyszergyártás és 0,5 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása ágazatokban csökkentek az árak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.