Dinamikusan emelkedett a külkereskedelem

Magyarország külkereskedelmi teljesítményének több hónapja tartó erősödése 2014-ben is folytatódik.

TK
2014. 04. 02. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az export növekedése januárban továbbra is meghaladta az importét, miközben a külkereskedelemben dinamikus emelkedés volt megfigyelhető. 2014 januárjában a kivitel értéke 6,6 milliárd eurót, a behozatalé 6,1 milliárd eurót tett ki.

Az év első hónapjában a gépek és szállítóeszközök külkereskedelmének importja 7,6, míg exportja 5,6 százalékkal emelkedett. A növekedés fő hajtóereje mindkét oldalon továbbra is a közúti jármű árucsoport teljesítménye volt: a közúti jármű kivitele több mint felével, a behozatalé mintegy harmadával emelkedett 2013 azonos időszakához képest. Az import növekedésében az alkatrészek, míg az exportban a gépjárművek voltak a meghatározó termékcsoportok. A feldolgozott termékek esetében is bővülés volt mérhető, exportjuk 5,6 százalékkal, importjuk 10 százalékos nőtt. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek forgalma szintén élénkülést mutatott: a kivitel 15, míg a behozatal 7,9 százalékkal nőtt 2013. januárhoz képest – tette hozzá az NGM.

2014 januárjában kivitelünk 80, behozatalunk 74 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival. Az Európai Unió tagállamai felé irányuló exportunk 7,2 százalékkal, a behozatalunk ezekből az országokból pedig 14 százalékkal emelkedett 2013 januárjához képest. Az Európai Unión kívüli országok felé a kivitel 2 százalékkal nőtt, külkereskedelmi mérlegünk hiánya ebben a viszonylatban 445 millió euróval csökkent.

Az élénkülő külső kereslet és a járműipar dinamikus bővülése alapján a külkereskedelmi forgalom folytatódó élénkülésére számítunk – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.