E héten lép életbe az új földtörvény

Garanciát és régóta hiányolt védelmet nyújt a magyar gazdálkodóknak a jogszabály.

Dénes Zoltán
2014. 04. 28. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új földtörvény a legerősebb biztosítéka annak, hogy a hazai föld magyar tulajdonban marad. Akik még mindig a régi érveiket hangoztatják, már a vita korábbi szakaszában lemaradtak a lényegről, nem értették meg a lényeget – így reagált Fazekas Sándor arra a felvetésre, miként fordulhat elő, hogy az új földtörvény kapcsán egyesek temetik a vidéket, sokan mások pedig az ország kiárusításaként tekintenek a jogszabályra. A vidékfejlesztési miniszter meggyőződése szerint földtörvényünk megvédi a hazai termőföldet a spekulánsoktól, és biztosíték arra, hogy magyar tulajdonban marad.

Minderre erős garanciát adnak azon előírások, amelyek értelmében a föld tulajdonszerzése állami engedélyezési eljáráshoz, és helyi földbizottsági jóváhagyásához lesz kötve, emellett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is élhet elővásárlási jogával. A fontosabb garanciák között szerepel továbbá az elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrend, valamint az, hogy földet csak földműves szerezhet, vagyis olyan magánszemély, aki agrárvégzettséggel vagy hároméves gazdálkodási gyakorlattal rendelkezik.

Hangsúlyozta: a kormány kiemelten kezeli a magyar termőföld védelmét, a földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény pedig egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont. Fazekas Sándor szerint a korábban a külföldiek földvásárlását tiltó jogszabályok megkerülésével megkötött, úgynevezett zsebszerződések ellen is megfelelő védelmet nyújt az új földtörvény.

Emellett – fejtette ki – visszatartó erővel bírhat a büntető törvénykönyv módosítása, és megakadályozza e megállapodások érvényre jutását az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a konkrétan a zsebszerződések felszámolását célzó törvény is, amely jelentősen bővítette az ügyészség e tárgykörben végezhető nyomozási lehetőségeit. Kiemelte: a kormány célja, hogy a magyar termőföld nyolcvan százaléka ne a nagyüzemek használatában, hanem a családi gazdaságok művelésében legyen. Ezért a családi gazdaságok megerősítése fontos szempont volt az új földtörvény megalkotásakor.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.