Egymilliárdos beruházás Jászfényszarun

A fejlesztés kiváló példája annak, miként működhet együtt eredményesen egy város vezetése, az ipari centrum és a HITA.

WA
2014. 04. 30. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berényi János arról is beszélt, hogy 2013-ban kilenc befektetési projektlehetőséget kínált a hivatal Jászfényszarunak, ebből egy már „termőre is fordulhat”. Felidézte: a HITA tavaly 1,2 milliárd euró értékben 37 beruházást hozott Magyarországra, amelyek mintegy 7000 új munkahelyet teremtettek. Berényi János emlékeztetett: a közelmúltban Magyarország nyerte el a Financial Times befektetői díját a kelet-európai térségben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: a rendszerválás óta az egyik legnagyobb problémája a magyar gazdaságnak, hogy míg a multinacionális cégek hatékonysága európai színvonalon áll, addig a magyar kisvállalkozások hatékonysága alig egyharmada a tőlünk nyugatra lévő cégeknek.

„Ahhoz, hogy felemeljük a gazdaságot, meg kell találni az eszközöket a termelékenység javításához. Az ipari parkok jelentik e segítség hardver részét” – jelentette ki a kamara elnöke.

Parragh László kitért rá, ma Magyarországon 190 ipari park működik, amelyekben összesen mintegy 4000 milliárd forintnyi befektetés van. Az itt működő 4500 cég 180 ezer embert foglalkoztat, a termelési értékük pedig évi 1000 milliárd forint.

„Nagy az önkormányzatok felelőssége az ipari parkok működtetésében. Ugyanakkor hiába áll rendelkezésre a hardver, ha nincs mögötte szoftver, azaz: a megfelelő munkaerőt is biztosítani kell az ipari parkokhoz” – tette hozzá. A kamara elnöke kifejtette, figyelni kell a szakképzésre, a felnőttképzésre és a felsőoktatással való együttműködésre is.

Az alapkőletételt megelőző sajtótájékoztatón Versegi László, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. ügyvezetője elmondta, stratégiai céljuk, hogy élhető, versenyképes várossá tegyék Jászfényszarut. Versegi László elmondta: az egymilliárd forintos fejlesztéshez majdnem félmilliárd forint állami támogatást nyertek el még 2012-ben, a többit saját forrásból biztosítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.