időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Elkezdték visszafizetni az emberek pénzét a bankok

VZ
2014.04.25. 13:45

Több pénzintézet már elkezdte visszautalni a jogsértő díjemelésekkel sújtott ügyfeleik számára az elvont pénzeket.

Több pénzügyi szolgáltatónál már megkezdődött azoknak az összegeknek a visszafizetése, amelyeket az érintett intézmények korábban jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel vontak el a fogyasztóktól.

Mint emlékezetes, e jogsértések miatt március 13-án közzétett határozataiban a jegybank nemcsak bírságot szabott ki, de elrendelte a visszafizetési kötelezettséget is. Az ennek kapcsán érintett fogyasztói kör és konkrét tranzakciók azonosítása, s ez alapján a visszafizetés lebonyolítása a hitelintézetek feladata – olvasható a közleményben.

Az MNB becslése szerint a határozatok kapcsán érintett pénzügyi szolgáltatóknak több százezer fogyasztó számára tízmilliárdos nagyságrendű összeget kell majd visszautalni. Az MNB eddigi és további intézkedései során is maximálisan kihasználja a jogszabályokban biztosított fogyasztóvédelmi eszközöket, s minden esetben a feltárt jogsértésnek megfelelő – a korábbi évekhez képest gyakorta súlyosabb bírságokat is tartalmazó – szankciót alkalmaz. Mindezek nyomán a fogyasztók érezhetik, hogy erős a pénzügyi fogyasztóvédelem mellett elkötelezett hatóság – írták.

Az MNB több szervezet megkeresése alapján úgy döntött, hogy az érintett fogyasztói kör, a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történő azonosítása érdekében a pénzügyi szervezeteknek eredetileg előírt 2014. április 30-a helyett a felmerülő problémák elhárításáig, feladatok elvégzéséig, de legkésőbb 2014. május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

E döntés nem érinti azokat a pénzügyi szervezeteket – a korábban visszafizetés teljesítésére kötelezett 33 pénzügyi szolgáltató mintegy negyedét –, amelyek bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, s valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is. Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről.

A bírósági eljárások kapcsán az MNB felkészült a perekre, meg van győződve arról, hogy – a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos működését védő – határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját is, álláspontját következetesen képviseli majd a taláros testület előtt is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.