Elkezdték visszafizetni az emberek pénzét a bankok

Több pénzintézet már elkezdte visszautalni a jogsértő díjemelésekkel sújtott ügyfeleik számára az elvont pénzeket.

VZ
2014. 04. 25. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pénzügyi szolgáltatónál már megkezdődött azoknak az összegeknek a visszafizetése, amelyeket az érintett intézmények korábban jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel vontak el a fogyasztóktól.

Mint emlékezetes, e jogsértések miatt március 13-án közzétett határozataiban a jegybank nemcsak bírságot szabott ki, de elrendelte a visszafizetési kötelezettséget is. Az ennek kapcsán érintett fogyasztói kör és konkrét tranzakciók azonosítása, s ez alapján a visszafizetés lebonyolítása a hitelintézetek feladata – olvasható a közleményben.

Az MNB becslése szerint a határozatok kapcsán érintett pénzügyi szolgáltatóknak több százezer fogyasztó számára tízmilliárdos nagyságrendű összeget kell majd visszautalni. Az MNB eddigi és további intézkedései során is maximálisan kihasználja a jogszabályokban biztosított fogyasztóvédelmi eszközöket, s minden esetben a feltárt jogsértésnek megfelelő – a korábbi évekhez képest gyakorta súlyosabb bírságokat is tartalmazó – szankciót alkalmaz. Mindezek nyomán a fogyasztók érezhetik, hogy erős a pénzügyi fogyasztóvédelem mellett elkötelezett hatóság – írták.

Az MNB több szervezet megkeresése alapján úgy döntött, hogy az érintett fogyasztói kör, a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történő azonosítása érdekében a pénzügyi szervezeteknek eredetileg előírt 2014. április 30-a helyett a felmerülő problémák elhárításáig, feladatok elvégzéséig, de legkésőbb 2014. május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

E döntés nem érinti azokat a pénzügyi szervezeteket – a korábban visszafizetés teljesítésére kötelezett 33 pénzügyi szolgáltató mintegy negyedét –, amelyek bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, s valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is. Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről.

A bírósági eljárások kapcsán az MNB felkészült a perekre, meg van győződve arról, hogy – a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos működését védő – határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját is, álláspontját következetesen képviseli majd a taláros testület előtt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.